zaterdag 4 juli 2020 | week 27
Home » Algemeen » Storingsdienst gemalen draait overuren
Het team riolering van de gemeente Lansingerland met v.l.n.r. Bjorn Schramm (Werkbegeleider Civiele techniek) Richard Kariem (adviseur riolering en gemalenbeheer) en Ramon Kraaijeveld (Programmaleider Stedelijk Water). Foto: Ariane Kok.

Storingsdienst gemalen draait overuren

Storingsdienst gemalen draait overuren

Lansingerland – De storingsdienst van de gemalen in de gemeente Lansingerland draait overuren sinds de coronacrisis is begonnen. In de 1135 gemalen wordt afval- en regenwater verzameld en afgevoerd, zodat het waterschap kan zorgen voor schoon water, maar helaas worden er teveel restanten van onder andere wegwerpdoekjes in de pompen aangetroffen.

Richard Kariem is adviseur riolering en gemalenbeheer bij de gemeente. Hij zorgt met zijn team dat de riolen en de gemalen goed functioneren. Hij vertelt: “Sinds de coronacrisis zijn er meer verstoppingen in het riool en storingen bij de pompen in de gemalen. Hoe meer mensen er thuis zijn, hoe meer verkeerde spullen er door het toilet worden gespoeld.”
De grote boosdoener zijn verschillende schoonmaakdoekjes die niet afbreken in het riool. Dat mensen deze doekjes meer gebruiken, bijvoorbeeld om deurknoppen en andere contactpunten in huis vaker te reinigen, is heel begrijpelijk. Goede hygiëne in huis voorkomt verspreiding van het coronavirus via de handen. “Maar die doekjes moet je dus in de prullenbak gooien, niet in de wc.”
Bij verstoppingen in het gemaal gaat de storingsmonteur langs. Hij hijst de pomp uit het gemaal en haalt dan met zijn handen het vuil van de pomp. Een tijdrovend en vies klusje. “Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en (wc-)papier. Vochtig toiletpapier is net als alle andere vochtige wegwerpdoekjes slecht voor onze gemalen. En uiteraard zijn vet, etensresten, maandverband, mondkapjes, handschoenen, medicijnen en bouwmateriaal ook niet bedoeld voor in het riool.”