dinsdag 9 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Stoeterij Galloper van Joey Lems verkoopt Falco aan Fred Grim
Joey Lems (l) en Fred Grim met Falco op de laatste dag aan de Kleihoogt.

Stoeterij Galloper van Joey Lems verkoopt Falco aan Fred Grim

Stoeterij Galloper van Joey Lems verkoopt Falco aan Fred Grim

Berkel en Rodenrijs – Stoeterij Galloper in Berkel en Rodenrijs aan de Kleihoogt is een uiterst moderne en goed geoutilleerde stoeterij, gevestigd op één van de weinige ruimtelijke en landelijke plekken in het hart van de Randstad. De stoeterij fokt en verkoopt Friese raspaarden. Alleen met de beste fokmerries wordt gefokt, waarvan de ‘stam’ en de bloedlijnen zich reeds bewezen hebben. Diverse BN-ers hebben met eigenaar Joey Lems al zaken gedaan. Onlangs kwamen de huidige voetbaltrainer van RKC Fred Grim en Joey Lems tot overeenstemming over het paard Falco.

Rien Kuyvenhoven

Joey Lems, voetballer bij TOGB, is kort maar krachtig over zijn werk op de stoeterij. “Ons fokdoel is paarden te fokken die naast alle gewenste uiterlijke kenmerken ook het talent en de kwaliteit hebben om op het hoogste niveau van de sport te presteren. Door dit fokdoel draagt Stoeterij Galloper ook de slogan ‘Een sportieve kijk op Friese paarden’. Armin van Buuren, een Nederlandse diskjockey en muziekproducent, alsmede voetbaltrainer Sjaak Polak (Den Haag) waren al eerder bekende Nederlanders die een paard kochten bij Lems voordat Fred Grim en zijn vrouw op bezoek kwamen om te kijken wat de Berkelse stoeterij in huis had.
Fred Grim is een Nederlandse voetbaltrainer en voormalig profvoetballer, doelman. Hij werd in 2018 hoofdtrainer van RKC Waalwijk. Eerder was hij jeugdtrainer bij Ajax, assistent-trainer bij Sparta Rotterdam, hoofdtrainer van Almere City, coach van Jong Oranje en assistent- en interim bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Als speler kwam Grim van 1986 tot en met 2002 uit voor Ajax en SC Cambuur (Leeuwarden).
Joey Lems over het bezoek: “Ze (de vrouw van Fred Grim, red.) was direct verliefd op Falco toen ze op hem gereden had. Falco is een vierjarige sterhengst met bovengemiddelde cijfers. Hij is niet hier geboren maar wel getraind.”
Overigens gaat de verkoop het afgelopen jaar goed. “De mensen hebben weinig te doen en hebben dus centjes. Dan zijn dieren in trek en kunnen ze zich ook een paard of een ander dier veroorloven. Ik hoop alleen niet dat als deze coronatijd voorbij is het asiel weer vol loopt.”

Fokbeleid

De werkzaamheden op de stoeterij zijn talrijk voor de beheerder/eigenaar. Wat vooral opvalt is hoe onderhoudend en hygiënisch er gewerkt wordt.
“Dat vind ik een eerste vereiste. En dat geldt ook voor het fokbeleid”, is Joey Lems duidelijk. “Aan de keuze van passende dekhengsten voor onze fokmeriries gaat een zorgvuldig zoekproces vooraf. Er wordt bij deze keuze uiteraard gelet op factoren zoals de mate van inteelt, maar zeker ook de vererfbare eigenschappen. Zodoende probeert Stoeterij Galloper bij elke match de ‘mindere’ eigenschappen te compenseren en de sterke eigenschappen te verbeteren. Door nauwkeurig onderzoek en vooral de passie voor het Friese ras, proberen wij het gezegde ‘fokken is gokken’ tot een minimum te beperken. Een goede kennis van het totale aanbod dekhengsten is voor ons dan ook noodzaak. We willen geen massa verkopen, maar kwaliteit, gezondheid en karakter. Ons fokdoel is het fokken van Friese paarden met de volgende eigenschappen: exterieur, beweging, vitaliteit, gezondheid en karakter. Al deze eigenschappen zijn de basis voor onze doelstelling om de paarden succesvol te laten zijn.”

Friese veulens

Joey Lems laat tijdens de rondgang door het bedrijf vier drachtige paarden zien die de komende maanden enkele opengevallen plaatsen zullen innemen en opgevoed worden om uiteindelijk ook voor de handel gereed te zijn. Lems legt uit: “Van jonge veulens alleen kunnen we niet leven. Want drie, vier of vijf veulens per jaar zijn het eerste half jaar veelal bij de moeder. Daarna wordt er drie jaar mee gewerkt en opgefokt. Voor je het weet ben je met een goed veulen drie jaar verder. Zo worden de veulens op een natuurlijke manier gesocialiseerd. Het ‘leren voetjes geven’, borstelen en aan het halster lopen komen dan ook aan de orde. Wij proberen de veulens, als de weersomstandigheden dit toelaten, dagelijks weidegang te geven. Dit komt de ontwikkeling en verdere socialisatie van de veulens ten goede. In de eerste fase van hun leven wordt de basis gelegd voor het ontwikkelen van goede sociale eigenschappen. Na deze fase gaan de veulens naar een door ons geselecteerd opfokbedrijf, zodat zij in deze tweede fase van hun ontwikkeling in de kudde kunnen opgroeien. Hier leren zij zich spelenderwijs te socialiseren en het lichaam verder te ontwikkelen.”

Sportieve kijk op workshops

Stoeterij Galloper heeft een trainingsmethode ontwikkeld, waarbij deelnemers uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven als individu, team of organisatie samen met Friese paarden aan de slag gaan. Ontwikkeling en groei als individu en in teamverband staan hierbij centraal. Door te werken met de Friese paarden krijgen de deelnemers inzicht in vragen als ‘Waarom doe ik wat ik doe?’.
Lems: “Leidinggevenden laten we kennis maken met de verschillen en overeenkomsten tussen het leiden van medewerkers en van paarden. In deze workshop wordt men, onder begeleiding van ervaren coaches, zowel praktisch als theoretisch aan de slag gezet. Het doel is inzicht te verkrijgen in de rol en positie van een leidinggevende en het effect op zijn/haar team.” Ook worden de deelnemers meegenomen in de wereld van het Friese paard in al zijn facetten. Als opdrachtgever bepaalt men vooraf samen met Stoeterij Galloper wat het doel en onderwerp van de workshop is.
“Een workshop ‘op maat’ in een flexibele omgeving, waar genoeg ruimte en mogelijkheden zijn voor theorie en praktijk. Ook mijn vader (Daniël Lems, red.) die voor het merendeel deze workshops begeleidt, vindt het heel leuk om te doen. Het is weer eens iets anders dan racen of karten met je bedrijf.”