maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Stichting Van Oldenbarnevelthoeve viert eerste lustrum

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve viert eerste lustrum

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve viert eerste lustrum

Berkel en Rodenrijs – Met familie, vrienden, bekenden en andere belangstellenden vierden de bewoners en medewerkers van de Van Oldenbarnevelthoeve in ’t Rodenrijs het eerste lustrum. De stichting biedt meervoudige en verstandelijk gehandicapte jongvolwassenen een veilige omgeving om in te wonen. Maar ook een mooie omgeving in het groen.

Trees Borkus-Henskens

Eerder dit jaar – in februari toen de hoeve echt vijf jaar jong was – werd het vijfjarig bestaan al gevierd met de bewoners en hun ouders met koffie en gebak. Maar zaterdag 6 juli werd het feest groots gevierd met tenten, een hapje en een drankje en vervolgens een barbecue. Jammer genoeg zonder de burgemeester die vast op een ander tijdstip nog wel eens komt kijken, maar namens de gemeente was Sylvia Oosterman present die nauw betrokken was bij de realisatie van de woonvoorziening die ruim tien jaar geleden al op de agenda stond.

Historie

Na een welkom aan alle gasten werd meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt de kersverse voorzitter van de stichting voor te stellen. Met ingang van 1 juli is dat Hoeksenaar Hans Koster. “Een mooie start met een jubileumfeestje,” opende hij. Hij kent al flink wat mensen, maar hoopt snel meerdere mensen te leren kennen die betrokken zijn bij of zich nauw betrokken voelen met de bewoners en het werk van de Van Oldenbarnevelthoeve.
Vervolgens was de microfoon voor Anneke Pannekoek die samen met echtgenoot Cas de mede-grondleggers van de Van Oldenbarnevelthoeve genoemd mogen worden. Jaren van volhouden en mogelijkheden uitzoeken en aandragen gingen aan de realisatie vooraf, maar zij leken onvermoeibaar.
“Wij kregen onze zoon Wietse; een zoon met een ernstige verstandelijke beperking. Je leert een onbekende wereld kennen, je ervaart dat het moeilijk is om hem te begeleiden en dat er niet veel plekken zijn waar hij goed kan worden opgevangen. Als hij ouder wordt realiseer je je dat Wietse met veel begeleiding moet gaan wonen, maar die konden wij – om hem ook zelf te kunnen blijven ondersteunen – hier in de omgeving niet vinden. Wat waren we blij en gemotiveerd toen de mogelijkheid zich hier vlakbij leek te gaan voordoen: een deel van de boerderij van de gebroeders Koot.” Maar er moest nog heel wat worden geregeld met heel veel verschillende partijen. “Gelukkig konden wij meedenken en meedoen, er werden tal van bestaande woonvoorzieningen bezocht, er kwam steeds meer duidelijkheid over hetgeen kon en langzaam maar zeker kwam de woonplek in een schitterend aangepast deel van de boerderij van Koot in beeld. We zijn heel gelukkig met de woonplek die Wietse nu heeft; het is te mooi om waar te zijn!”

Nieuw bord

Bewoners Marijn en Kirsten trotseerden vervolgens de regen om samen met Sylvia een nieuw bord voor de Van Oldenbarnevelthoeve te onthullen, waarna een extra tent werd bijgezet en iedereen nog lang na genoot van zowel de barbecue als de gezelligheid.
Voor belangstellenden die zich willen inzetten voor deze prachtige hoeve en bewoners: er is altijd plek voor vrijwilligers en flexwerkers. Voor meer informatie: teamleider Femke de Bruijn, tel. 06-83009154 of teamleider@vanoldenbarnevelthoeve.nl .