vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Heden & Verleden » Stichting Kinderspeelzaal zet al 50 jaar de deur open voor peuters
Met de hele groep op de foto (1997).

Stichting Kinderspeelzaal zet al 50 jaar de deur open voor peuters

In deze aflevering (247) van Heden & Verleden aandacht voor de Stichting Kinderspeelzaal die dit jaar het 50-jarig bestaan viert. Na tijdelijke sluiting wegens de maatregelen in verband met het coronavirus, zijn ook de peuterspeelzalen vorige week weer van start gegaan.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Stichting Kinderspeelzaal zet al 50 jaar de deur open voor peuters

Berkel en Rodenrijs – Een viertal moeders uit de Noordpolder van Berkel besloot – in de tijd dat er nog scheef werd aangekeken tegen werkende moeders en kinderen die door anderen werden opgevangen – de mogelijkheden te bekijken van start te gaan met kinderopvang. In die tijd waren de ‘rode vrouwen’ in opkomst en wilden vrouwen meer tijd kunnen besteden aan een verdere ontwikkeling van zichzelf.

De vier vrouwen spraken af om bij hen thuis afwisselend op elkaars kinderen te passen. Die pioniers – Catharina van Geest en (beiden docent) Elisabeth de Bruin, Marion Smit en Laura de Bruin (beiden nog zonder beroep) – togen in maart 1970 naar de notaris om voor honderd gulden hun Stichting Kinderspeelzaal vast te laten leggen.
Hummelhonk, zoals de naam van de eerste locatie werd, begon in het scoutinggebouw aan de Pastoor Velthuysestraat. Een peuterleidster en een assistente begonnen met een groep van twintig kinderen en een wachtlijst met net zoveel namen erop. Er werd subsidie aangevraagd bij de gemeente, maar de gemeenteraad was toen nog van mening ‘dat er geen subsidie werd verleend, omdat een peuterspeelzaal voor luie, tennissende moeders was’. Hulp van ouders was noodzakelijk, maar geen probleem, want de meeste moeders waren thuis en vonden het leuk te komen helpen bij tal van werkzaamheden en activiteiten. De startsubsidie werd gegeven door Schoon Schip, een schoonmaakbedrijf aan de Rodenrijseweg. In eerste instantie dacht men dat er vooral kinderen uit de buurt zouden komen. Al snel bleek, dat de peuterspeelzaal ook veel kinderen kreeg van tuindersfamilies uit de omliggende gebieden. Zo konden ze ook vriendjes maken en veilig met elkaar spelen!

Kinderkermis aan De Wildert (2015).
Kinderkermis aan de Oudelandselaan (2016).

Verhuizingen

Al in het eerste jaar verhuisde Hummelhonk naar een lokaal van de tuinbouwschool aan het Miliadeplein en eind 1973 volgde de verhuizing naar een gebouw aan de Raadhuislaan. In 1974 kreeg Rodenrijs een peuterspeelzaal; in een zaaltje naast de r.k. kerk aan de Anjerdreef startte Olleke Bolleke. In 1975 kwam er een subsidie van f 1000,- ‘die de burgemeester toevallig over had’. In 1976 ging Hummelhonk weer verhuizen; naar een voormalig gebouw van gemeentewerken aan de Laan van Romen. Burgemeester Reekers opende het. Olleke Bolleke verhuisde in 1977 naar een semi-permanent gebouw aan de Anjerdreef. In dat jaar werd besloten elk jaar een kinderkermis te organiseren met daaraan een thema gekoppeld en tevens een speelgoedbeurs. In 2002 verhuisden kinderen en leidsters naar de nieuwbouw aan de Anthuriumsingel. In 1979 werd Ineke Delfgaauw tot hoofdleidster benoemd. Samen met kinderen en leidsters verhuisde zij eerst nog naar een gebouw aan de Wilgenlaan en vervolgens in 1990 met Hummelhonk naar een voormalige kleuterschool aan De Wildert. Eind 2004 opende de derde vestiging – Peuterhonk – de deuren aan de Oudelandselaan. De vierde volgde toen die in speeltuin De Kievit werd overgenomen en als Pinkelotje verder ging in basisschool De Wilgenhoek.

35 jaar

Rita Schipper heeft lange tijd in de gemeenteraad gezeten voor de PvdA, was de buurvrouw van Ineke Delfgaauw en zat in het bestuur van de Stichting Kinderspeelzaal. “Tijdens een gesprekje op het balkon zei ze in 1975 tegen mij: ‘Wij zoeken een nieuwe leidster voor de peuterspeelzaal en dat lijkt me iets voor jou’. Ik zei dat ik alleen ervaring had met oudere kinderen in het onderwijs. En dat ze beter een kleuterleidster konden zoeken. ‘Maar je hebt nu zelf jonge kinderen’, sputterde ze tegen.” Na een gesprek met nog enkele andere bestuursleden kreeg Ineke tot haar verrassing deze baan! “Met heel veel plezier heb ik daar 35 jaar gewerkt.” De laatste vijf jaar in de ondersteuning en het pedagogisch werk. Gelukkig heeft de kinderspeelzaal al die jaren van bestaan gemotiveerde, professionele en hardwerkende medewerkers in dienst die er vaak jaren actief blijven. Onder andere Jolanda Guis die deze jubileummaand al 34 jaar werkzaam is bij de kinderspeelzaal en dus heel lang samenwerkte met Ineke. En het maakt niet uit qua leeftijd, achtergrond of wel/niet gehuwd, als ze maar de passie hebt om het kind centraal te zetten.

In 1976 verhuisde Hummelhonk naar een voormalig gebouw van gemeentewerken aan de Laan van Romen. Toenmalig burgemeester Reekers en zijn echtgenote waren present bij de opening.

Een peuter van toen

“Toen ik een jaar of drie was – ruim twintig jaar geleden – zat ik op peuterspeelzaal Hummelhonk in Berkel en Rodenrijs,” vertelt Lilian Verhaar. Voor haar als peuter een bijzondere periode. “Ik herinner mij niet heel veel meer van deze tijd maar wel weet ik nog, dat er een grote oranje glijbaan met klimrek en een zand/water tafel was. Ook weet ik dat we altijd om de beurt boekjes mochten uitkiezen die de juffen dan aan ons voorlazen. Het boekje dat ik graag las was de mooiste vis van de zee. Mijn moeder heeft mij verteld dat er op een dag kunstenaars kwamen. De kunstenaars mochten een logo ontwerp maken en de kinderen een tekening. Uiteindelijk is uit al deze ontwerpen mijn tekening als logo gekozen! Ik herinner mij nog dat ik mijn ouders, broer, zus en mijzelf had getekend. Mijn broertje was op dat moment nog niet geboren. Ik vind het erg leuk dat het logo na ongeveer drieëntwintig jaar nog steeds bestaat. Een aantal jaar geleden heb ik tijdens mijn studie stage gelopen bij peuterspeelzaal Hummelhonk en daar was een van de juffen van vroeger nog steeds werkzaam! Het was een hele leuke tijd en ondanks dat de locatie nu ergens anders is kwamen er veel herinneringen van die tijd naar boven.” Sinds 2010 is het logo in kleur.

Een Sinterklaasviering in 1987.

Laurentius Stichting

Sinds 2008 heeft de Stichting Kinderspeelzaal geen bestuur van vrijwilligers meer, maar is het ondergebracht onder de paraplu van de Laurentius Stichting. De stichting telt inmiddels meerdere locaties; drie in Berkel en Rodenrijs (Peuterhonk, Pinkelotjeen Inkipinky), twee in Bergschenhoek (Okidoki en Beestenboemel), maar ook nog enkele in Delft, Den Hoorn, Schipluiden en Den Haag.

V.l.n.r. Ineke Delfgaauw Kim van der Schoor en Jolanda Gruis.

Nadat de besturen een intentieverklaring hadden opgesteld waarin samenwerking werd beoogd ging men op zoek naar een directeur. Die werd gevonden in de persoon van Kim van der Schoor, waarna de fusie in 2010 formeel werd bekrachtigd. Wekelijks komen rond de 275 kinderen en twintig leidsters in Lansingerland naar een van de peuterspeelzalen toe. Ineke Delfgaauw heeft – bij het 40-jarig bestaan vijf jaar geleden – afscheid genomen van ‘haar’ kinderen, maar inmiddels is dochter Nicoline in haar voetsporen getreden. Van opvang naar spelend leren; waarin de kracht van het kind centraal staat. Dat is waar Stichting Kinderspeelzaal voor staat. Eerder dit jaar werd, nog net voor de coronacrisis, het gouden jubileum bij alle vestigingen gevierd; elke vestiging op haar eigen wijze met een eigen invulling.

Iedere locatie vierde het 50-jarig bestaan op eigen wijze.
De tekening van Martijntje Roodenberg werd voor het logo gebruikt.