dinsdag 2 juni 2020 | week 23
Home » Algemeen » Stichting JIJ werkt aan meer bekendheid in Lansingerland
Voorzitter Alfred van Paaschen samen met Lienke Diederiks-Heuvelman (rechts) Annemieke Beijn (links) en enkele vrijwilligers van De Paardestal.

Stichting JIJ werkt aan meer bekendheid in Lansingerland

Stichting JIJ werkt aan meer bekendheid in Lansingerland

Berkel en Rodenrijs – Eind vorig jaar ontving de Stichting JIJ een waardevolle cheque uit handen van de voorzitter van De Paardestal. De cheque van € 3000,- vormde een mooie bijdrage bij de realisatie van een project ‘kinderen en jongeren met een eetstoornis’ die in voorbereiding is onder leiding van projectleider Lienke Diederiks-Heuvelman.

Trees Borkus-Henskens

Voor veel Lansingerlanders is, zo bleek, de Stichting JIJ een nog niet zo bekende stichting en daar willen de medewerkers en de vele vrijwilligers die zich er voor inzetten graag verandering in brengen. Daarom werden ze door voorzitter Alfred van Paaschen nogmaals uitgenodigd naar De Paardestal te komen om daar iets meer van hun belangrijke werk te komen vertellen. En dat deden ze graag.

Hulp

De Stichting JIJ – een nog jonge stichting die in 2010 van start ging – biedt ervaringsdeskundige hulp voor iedereen met een eetprobleem of eetstoornis. Een van die ervaringsdeskundigen is Annemieke Beijn, tevens coördinator van het JIJ-huis, een inloophuis waar iedereen vanaf 16 jaar (wordt binnenkort 14 jaar) welkom is.
Zij vertelt: “Wij staan klaar om je te helpen als je een eetprobleem of eetstoornis hebt. Ook als je denkt dat het probleem eigenlijk nog wel meevalt, zetten we ons in om te zorgen dat het niet erger wordt. Of als iemand in jouw omgeving worstelt met eten. Sinds 2010 bieden we met een team enthousiaste, getrainde ervaringsdeskundigen op een positieve manier hulp en ondersteuning, waarbij je zelf altijd de controle blijft houden. Deze hulp bieden we vanuit een veilige en privacy gewaarborgde omgeving. Je kunt bij ons altijd jezelf zijn.”

Scholen

In nauwe samenwerking met Bureau Puur gaat de Stichting JIJ het nieuwe project verder uitwerken. Er zal voorlichting gegeven worden op middelbare scholen over eetstoornissen. Daar zal in september 2020 mee worden gestart. “In totaal twintig lessen, verspreid over de scholen die zich als belangstellenden melden. In 2021 volgen er weer twintig lessen.”
Stichting JIJ begon tien jaar geleden met een zelfhulpgroep van (herstelde) ervaringsdeskundigen. De stichting richt zich met een deel van haar aanbod in eerste instantie op kinderen en jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen, woonachtig of studerend in de regio Zuid-Holland, waaronder een groot deel afkomstig is uit Rotterdam en omliggende gemeenten. Een ander deel van het aanbod, waaronder het inloophuis, is toegankelijk voor mensen uit heel Nederland. “We zien hier bijvoorbeeld jongeren binnen komen met faalangst, een heftige gebeurtenis in hun leven hebben meegemaakt, niet voldoen aan een ideaalbeeld, ergens voor ‘op de vlucht’ zijn en van lieverlee een eetstoornis hebben ontwikkeld. Bij de Stichting JIJ staat de bezoeker centraal en wordt altijd in overleg bekeken welke vorm van ondersteuning bij hen past. Je houdt zelf de touwtjes in handen. De basis voor herstel ligt volgens ons in de eigen motivatie om te willen veranderen. Als ervaringsdeskundigen willen we helpen om je aan je eigen afspraken en doelen te houden. We willen je helpen bij het leren accepteren van jezelf en je gevoel. En dat je van jezelf kunt houden!”

JIJ-huis

Heb je een eetprobleem (gehad) en ben je op zoek naar een rustige plek waar je jezelf kunt zijn? Dan is het JIJ-huis wellicht iets voor jou! Het JIJ-huis is een woonhuis in Rotterdam-Kralingen, waar ervaringsdeskundige vrijwilligers jou graag welkom heten. Wekelijks zijn er verschillende activiteiten en het is helemaal aan jou aan welke activiteiten je deelneemt en hoe vaak.”
Alle informatie over de stichting en het inloophuis is te vinden op www.stichting-jij.nl .

Geef een reactie