dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Stephan Timmers tekent unieke kaart voor de Hortus Botanicus Leiden
Stephan met de kaart van Nederland in beeld en werkend aan de nieuwe kaart van Rotterdam.

Stephan Timmers tekent unieke kaart voor de Hortus Botanicus Leiden

Stephan Timmers tekent unieke kaart voor de Hortus Botanicus Leiden

Berkel en Rodenrijs – De Hortus Botanicus Leiden is van start gegaan met een campagne op crowdfundingsplatform ‘voor de kunst’ om een bijzondere kaart van Leiden te laten ontwikkelen door illustrator en Berkelaar Stephan Timmers. De kaart is de nieuwste onderneming binnen het stoepplantjesproject van de Leidse botanische tuin, dat aandacht vraagt voor wilde ‘onkruid’planten die tussen de stoeptegels groeien.

Trees Borkus-Henskens

Timmers, die complexe overzichtstekeningen maakt waarbinnen hij vaak extreme perspectieven toepast, gaat de kaart vullen met bekende Leidse gebouwen en plekken. Donateurs die 150 euro of meer schenken, mogen een gebouw kiezen dat zij graag op de kaart getekend zien. De Hortus heeft een lijst opgesteld van 170 Leidse gebouwen waar donateurs uit kunnen kiezen, zoals het gemeentehuis, de Burcht en verschillende musea.

Illustrator

Stephan wilde altijd al striptekenaar worden. Na zijn studie Industrieel ontwerper aan de TU in Delft met goed gevolg afgerond te hebben werkte hij vijftien jaar als striptekenaar. Hij maakte onder andere stripboeken voor Laurens, voor de Hortus Botanicus in Leiden en een boekenserie over de avonturen van Arjen Robben in opdracht voor de Stichting Lezen en Schrijven voor groep 8 van de basisscholen. “Twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van grote overzichtstekeningen. Iets visueel in handen hebben heeft meer impact dan woorden, een idee of het je verbeelden. Ik werkte in opdracht, maar ook op eigen initiatief maakte ik grote posters. Nu van heel Leiden, maar ook een van heel Nederland met daarop monumenten, toeristische trekpleisters en technische hoogstandjes.”

Stoepplantjesproject

Hortus heeft een vijfjarenplan uitgewerkt met daarin het ‘Stoepplantjesproject’. “Inmiddels heel populair in Leiden. Ze vroegen mij een grote kaart van Leiden te tekenen die ook digitaal te bekijken is. Om de bevolking zo veel mogelijk bij het project te betrekken kan iedereen digitaal aangeven waar hij of zij plantjes heeft gevonden die we vervolgens in kaart gaan brengen. Maar daar blijft het niet bij. Als Leidenaar kun je ook wensen kenbaar maken die je graag ingevuld zou zien op die kaart. Grote sponsoren (vanaf 150 euro) mogen een gebouw kiezen, maar ook lagere bedragen leveren de donateur voordelen op in de vorm van tegenprestaties, zoals een ‘stoepplantjespakket’ vol gethematiseerde merchandise bij een donatie van 75 euro of meer. De teller staat inmiddels op bijna 7000 euro (van de 15.000), maar we zijn pas op de helft van de zes weken die er voor zijn uitgetrokken en ik denk dat er nog wel met enkele weken wordt verlengd. Een bijdrage leveren kan al vanaf 10 euro, waarmee donateurs hun steun voor het stoepplantjesproject kunnen uitdragen. Doneren kan nog tot en met 27 november (of iets langer) via de projectpagina van de Hortus op de voordekunst-website: www.voordekunst.nl/projecten
Als de kaart af is, in het voorjaar van 2021, gaat de grote poster dienst doen als onderlegger voor een citizen science project ter inventarisatie van stoepplantjes in de Leidse binnenstad.

Rotterdam

Inmiddels heeft de 36-jarige Berkelaar een eigen studio: Studio Stephan Timmers. “Ik werk veel in opdracht en dat is vaak technisch werk. Maar ook vrij werk blijf ik erg leuk vinden. In navolging op de grote tekeningen die ik van zowel Nederland als Leiden maakte ben ik nu bezig met een nieuwe; van de stad Rotterdam met daarin alle herkenbare gebouwen, bruggen en delen, zodat je in één oogopslag ziet om welke stad het gaat, maar ook dat je er heel lang naar kunt blijven kijken omdat je elke keer weer iets anders ziet waardoor je je laat verrassen.”