maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Spreekuur SamenDoen helpt mensen op weg
Jeannette Oosterom.

Spreekuur SamenDoen helpt mensen op weg

Spreekuur SamenDoen helpt mensen op weg

Lansingerland – De medewerkers van het spreekuur SamenDoen – opgezet door Kwadraad maatschappelijk werk – helpen iedereen die op het wekelijks spreekuur komt en met een vraag of een probleem zit.

“We kijken graag met de bezoeker mee naar de mogelijkheden die er zijn om een situatie te verbeteren. Samen werken we aan de toekomst,” aldus Jeannette Oosterom en Evelyne Broekhuis die elke donderdagochtend tussen 09.00 en 10.30 uur samen met een groep vrijwilligers van Welzijn Lansingerland spreekuur houden in De Stander aan de Wilhelminastraat 1 te Bergschenhoek.

Alle leeftijden

“Het spreekuur SamenDoen is ontstaan toen gesignaleerd werd dat er wel veel ‘hulppotjes’ bestaan, maar dat veel mensen die daarvan gebruik zouden kunnen maken niet van het bestaan afweten. In eerste instantie gericht op mogelijkheden voor kinderen, zoals onder andere een doorverwijzing naar Leergeld en aanvraag Jeugd Cultuur + Sportfonds voor een bijdrage in leermiddelen of een abonnement voor sport of cultuur. Maar de vragen die we op het spreekuur krijgen zijn inmiddels veel breder en voor alle leeftijden.”

‘Wat is er allemaal en wat kun je aanvragen’

De inloop bij het spreekuur is laagdrempelig en er werken inmiddels tal van organisaties als Taalhuis Oostland, Mee NL en Welzijn Lansingerland mee. “Ook hebben we contacten met de organisaties Jonge Krijger en Jongerenwerk en waar nodig met zoveel mogelijk andere organisaties. We werken met korte lijntjes en ook vrijwilligers werken mee. We kunnen bezoekers doorverwijzen naar bijvoorbeeld de kledingbank, de Stichting Babyspullen, maar er komen ook vragen over de voedselbank, het begrijpelijk maken van brieven, kwijtschelding van hoogheemraadschap en gemeentelijke belastingen, verlenging verblijfsvergunning, het invullen van formulieren en nog veel meer. We werken veel samen met de sociaal raadsvrouw die aan Kwadraad verbonden is. We doen er alles aan om elke vraag die we krijgen te kunnen beantwoorden of op zoek te gaan naar het antwoord. Aan het einde van het jaar komt er ook altijd een medewerker van DSW om eventueel te helpen bij het overstappen naar een collectieve zorgverzekeraar als dat gunstiger is. Er wordt tevens gekeken of de uitkering op goede hoogte is, of er genoeg voorzieningen beschikbaar zijn. We lopen alles langs en denken mee.”

Vanwege de coronamaatregelen is het SamenDoen nu op afspraak. Afspraak maken is mogelijk via inloop@spreekuursamendoen.nl of via het algemene nummer van Kwadraad 088-9004000 en vragen naar SamenDoen van Lansingerland.