maandag 6 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Sportief paar ‘fietst’ naar hun diamanten huwelijksdag
Joke en Kees hebben beiden hun sporen in Bergschenhoek verdiend.

Sportief paar ‘fietst’ naar hun diamanten huwelijksdag

Sportief paar ‘fietst’ naar hun diamanten huwelijksdag

Bergschenhoek – Ze zijn beiden actief, sportief, reislustig en al 60 jaar getrouwd. Kees en Joke van Kampen vierden maandag 15 juni met het hele gezin hun diamanten huwelijksfeest en werden door kinderen en vijf kleinkinderen gezellig verwend. Ze hoefden die dag nergens voor te zorgen, want zowel koffie als lunch en diner kregen ze als huwelijkscadeau aangeboden. En alles werd in een fotoboek vastgelegd.

Trees Borkus-Henskens

Kees (86) werd als middelste van vijf kinderen geboren in Pernis. “In de tijd dat Pernis nog net zelfstandig was. Kort daarna ging het bij Rotterdam horen. Mijn vader werkte er als portier bij de BPN.” De wieg van Joke de Winter (83) stond eveneens in Pernis waar zij de vierde van de tien kinderen was. Kees en Joke kennen elkaar van verschillende verenigingen en van hun beider Gereformeerde kerk in Pernis. In een vriendenclub gingen ze veel op stap en ook zondagmiddag zongen ze vaak bij elkaar thuis rond het harmonium (ook wel psalmenkist genoemd door de jeugd).

Knap en leuk

Hun eerste afspraakje samen was op Tweede Paasdag een tochtje op de brommer naar het (voormalig) natuurgebied De Beer richting Hoek van Holland, inmiddels allemaal industrieterrein. “Ze was een knappe meid,” weet Kees spontaan. “En ik vond het een leuke knul,” vult Joke lachend aan. Ze trouwden in Pernis en woonden daar vervolgens ruim twee jaar in de kelder van een dijkwoninkje. Daar werd hun eerste dochter geboren. “Maar toen ons tweede kind in aantocht was werd het daar te klein en verhuisden we naar het Rotterdamse Lombardijen. Kees monsterde na zijn middelbare school aan bij een scheepvaartmaatschappij. Na anderhalf jaar varen ging hij in dienst. Na dienst ging hij weer naar zijn vorige werkgever, maar toen op kantoor dat aan de Coolsingel stond. Daar zou hij in totaal 21 jaar werken. Joke werkte voor haar huwelijk onder andere in een kindertehuis in Nijmegen en had het er goed naar haar zin. Maar toen moest ze naar huis komen om bij haar moeder te komen werken. Na haar huwelijk werkte ze nog enkele maanden in de thuiszorg, en vervolgens wijdde Joke zich helemaal aan haar gezin dat inmiddels uit twee dochters en een zoon bestond. Maar toen die uitvlogen haalde ze bij het volwassenonderwijs met hoge cijfers zowel haar mavo- als havodiploma en van het vwo alleen de certificaten van de vakken die ze leuk vond. Kees werkte de laatste jaren van zijn werkzaam leven als boekhouder bij een bouwbedrijf.

Bergschenhoek

Ruim vijftig jaar geleden verhuisde het gezin Van Kampen naar de Vogelwikke in Bergschenhoek waar de kinderen opgroeiden. Na 28 jaar werd dit huis verruild voor nieuwbouw aan de Naaldvaren waar Kees en Joke al bijna 23 jaar met plezier wonen. Ze hebben beiden hun sporen in Bergschenhoek verdiend; zowel in de sport als in het vrijwilligers- en kerkenwerk. Terugkijkend waren ze op sportief gebied actief bij Doto en kegelen (nu nog steeds) en daarnaast in het organiseren van jeugdkampen, als vrijwilliger bij Dotokampen, in Vluchtelingenwerk, jeugdwerk, de Rustenburg en nu nog steeds in het ouderenpastoraat van de Oudelandse Hof. Elke ochtend stappen ze samen op de fiets voor een tochtje van rond de 20 km door de omgeving en ook gaan ze regelmatig naar hun caravan in Wassenaar. “We hebben al heel wat afgereisd en genieten nog elke dag,” kijken Kees en Joke goedgemutst naar hun leven.
Vlak na de lunch belde (in verband met corona helaas geen bezoek aan huis) burgemeester Pieter van de Stadt het diamanten paar om zijn felicitaties over te brengen namens de gemeente. Een extra feestelijk moment voor het Hoekse paar dat zeer werd gewaardeerd.