zaterdag 28 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » Spannende tijden voor Scouting Berkel
Het fraaie nieuwe pand met op de balustrade de groep vrijwilligers die flink aan het klussen was die dag.

Spannende tijden voor Scouting Berkel

Spannende tijden voor Scouting Berkel

Berkel en Rodenrijs – Het nieuwe pand staat te stralen in De Groenzoom, maar wie denkt dat Scouting Olave Sint Claire er al helemaal klaar mee is heeft het mis. Veel werk, zo wisten de leden van tevoren, zou voor rekening van de grote vrijwilligersgroep komen. Die steekt nu in een groepje elke woensdagavond en zaterdag de handen uit de mouwen in de hoop en verwachting dat de scoutinggroep op zaterdag 27 juni een schitterend nieuw gebouw kan presenteren tijdens de officiële open dag.

Trees Borkus-Henskens

De scoutinggroep werd in 1946 opgericht. Vanaf de tachtiger jaren stond er een pand achter de r.k. kerk (Burg. Hendrixstraat) dat in 1996 verdubbeld werd qua grootte. Honderden kinderen speelden er het scoutingspel. In de periode dat De Groenzoom werd aangelegd rees het plan om daar naartoe te verhuizen. De vaart kwam in die plannen toen de kerk, eigenaar van de grond, bekend maakte de grond nodig te hebben. Hierdoor kwamen de plannen in een stroomversnelling, maar het zou nog tot juni vorig jaar duren voor de definitieve stap werd gezet.
Eind juni 2019 verhuisde de inboedel vanuit het clubhuis naar een opslag aan De Kleihoogt, waarna begin juli begonnen werd met het afbreken van het clubhuis om plaats te maken voor woningbouw. In die tijd werd er al flink gebouwd aan de nieuwe locatie in De Groenzoom waar in december 2018 de eerste officiële paal de grond in ging. In mei 2019 werd het pand casco opgeleverd, waarna de afbouw van start kon.

Even de veiligheidsbril af anders herken je me niet!

Rustig

Op dit moment is het rustig in en rond het gebouw, omdat de groepen thuis blijven in verband met het coronavirus. Wekelijks acht groepen en daarnaast twee groepen van oud-jeugdleden en oud-leden ouder dan 18. Olave Sint Claire telt in totaal rond de 200 leden en een groep van een vijftigtal vrijwilligers.
Tijdens een rondleiding rond en door het pand komen de zaag- en timmergeluiden je al tegemoet. Op verschillende plekken in het pand wordt hard gewerkt, want er is nog veel te doen. In de grote zaal heeft elke groep een eigen opslagkast voor materialen. De zaal is groot gehouden om er ook allerlei actieve spellen te kunnen spelen (bij slecht weer). Daarnaast bevindt zich een fraaie opslagruimte waar de grotere (kampeer) spullen kunnen worden opgeborgen in hoge stellages. Langs de gang bevinden zich de toiletten en douches voor jongens en meisjes. Tevens de grote keuken die door iedereen gebruikt kan worden. Naast de entree van het gebouw is de ruimte voor de leiding die vanuit een groot raam alle bezoekers ziet naderen.
Boven bevindt zich de ruimte voor de twee oudste groepen (16 tot 18 jaar). Tevens is een ruimte verhuurd aan de beheerder van De Groenzoom. Daarnaast is de technische ruimte; een grote, want scouting wil energieneutraal werken, passend bij de natuurlijke omgeving.
Het buitenterrein werd vorige week gevlakt, zodat de kinderen – zodra het weer kan – direct het gebied van De Groenzoom in kunnen trekken. Maar er wachten nog enkele hoge stapels stenen; het pad naar de locatie – waarvan de nieuwe naam tijdens de opening bekend wordt gemaakt – moet nog worden bestraat.

Met de blik gericht op 27 juni wordt er hard gewerkt in het scoutinggebouw; de vrijwilligers zijn er van overtuigd dat ze een eind komen! Dus voor belangstellenden: noteer de datum maar vast.