vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Soos Rode Kruis stopt, maar gaat als gezelligheidsclub verder
Twee vrijwilligers van het eerste uur Corry Welp (l) en Bep Berg. Foto: John Hofman.

Soos Rode Kruis stopt, maar gaat als gezelligheidsclub verder

Soos Rode Kruis stopt, maar gaat als gezelligheidsclub verder

Bleiswijk – Het is altijd moeilijk afscheid te nemen van iets dat vele jaren voor gezelligheid en contact met elkaar heeft gezorgd. Het in 1977 (!) gestarte clubje van slechts drie vrijwilligers dat begon met Welfare huisbezoek groeide in de loop der jaren uit tot een behoorlijk grote groep die elke veertien dagen bij elkaar kwam om te breien, te haken en één keer per jaar een Rode Kruis verkoopdag te houden. Donderdag 12 december werd deze jarenlange traditie afgesloten met een stamppottendiner.

John Hofman

Dankzij de jarenlange subsidie van het Rode Kruis kon de soos doorgaan, maar daar is het Rode Kruis nu mee gestopt. De stamppottenmaaltijd voor soosleden en vrijwilligers was perfect bereid door slagerij De With in Bleiswijk.
Bijna veertig jaar heeft de soos twee keer per maand een creamiddag gehouden. Dat was eerst in een noodgebouw aan de Nachtegaallaan, daarna de Vluchtheuvel en als laatste ’t Web. Omdat men voor deze locatie huur moest gaan betalen toen de bibliotheek er terugkwam, week de club uit naar de Open Hof in de Dorpsstraat waar men welkom was.
“We draaien al vele jaren met achttien vrijwilligers en zo’n veertig deelnemers”, vertelt Conny Dullaart. “In die jaren waren er ook daagjes uit, zoals naar de Floriade in Zoetermeer. Eerst met eigen auto’s en later met een bus. Om het stamppottendiner te kunnen realiseren heeft het Heerengenootschap Blesewic ons financieel ondersteunt en daar zijn we hen zeer dankbaar voor.” De dag begon al met koffie en gebak dus zat de stemming er snel in. De stamppotten waren zeer welkom, waarbij de boerenkool met worst bij velen de voorkeur had. Twee vrijwilligers/oprichters van het eerste uur, Corry Welp (86) en Bep Berg (70), waren er deze middag ook bij. Corry is vijftig jaar vrijwilliger geweest!
’s Middags hield men een spreekwoordenspel en werden, als afsluiting van de mooie periode alle spulletjes die nog over zijn, gratis verloot onder de aanwezigen.

Open Hof

Uiteraard wat ‘verdriet’ bij iedereen dat het Rode Kruis de subsidie stopt en men dus ook niet meer onder die naam verder gaat. Het bestuur van de Open Hof vindt dit ook heel naar voor de mensen en stelt nu iedere vierde donderdagmiddag van de maand de zaal gratis beschikbaar, zodat de sociale activiteiten kunnen blijven doorgaan. Conny: “Een geweldig initiatief, waarvoor onze dank. We gaan dus ‘doorstarten’ en kijken of het haalbaar is”. Bijna alle deelnemers willen doorgaan alsmede de vrijwilligers die blijven helpen met crea-activiteiten voor te bereiden en koffie te schenken. Wat wel verandert, is dat de deelnemers zelf hun materialen moeten aanschaffen zoals wol en dergelijke. Dank aan al die vrijwilligers gedurende al die jaren is zeker op z’n plaats. Na de gezellige middag kregen ze allemaal nog een plantje mee naar huis.
Voor deelname aan de middagen in de Open Hof kerk kunt u zich aanmelden bij Conny, tel. 010 – 5212907.