maandag 1 juni 2020 | week 23
Home » Sport » Snoeken moet je leren
 Jeugdvissers en begeleiders bij de Lange Vaart; start en eindpunt van een mooie en leerzame visdag.

Snoeken moet je leren

Snoeken moet je leren

Lansingerland – Leden van Hengelsportvereniging Groot-Rotterdam afdeling De Bleiberg stonden zaterdagochtend 26 oktober startklaar om met zeventien jeugdige vissers op stap te gaan. De kinderen in de leeftijd tussen de 8 en 16 jaar kwamen naar De Sneeuwbal, het clubhuis van de schaatsvereniging, waar een korte instructie volgde over roofvissen en dan met name het vissen op snoek.

Trees Borkus-Henskens

Hoofddoel van de dag was de kinderen te leren om de snoek goed te landen en vooral goed te onthaken. Dat is beter voor de vis. Dus altijd een flink net en een goede tang meenemen en bovendien minimaal met z’n tweeën gaan snoeken, want je hebt vaak assistentie nodig. Zoals samen de vis vasthouden, want een grote snoek kan onverwacht spartelen en hij heeft hele scherpe tanden.
De kinderen luisterden aandachtig naar de instructies, waarna het materiaal werd gecontroleerd waarmee ze wilden gaan vissen. Na nog iets over de juiste visvergunning verteld te hebben gingen de vissers in groepjes op pad naar viswater in zowel Bergschenhoek als Bleiswijk. Onder leiding van ervaren roofvissers Jan van den Burg, Rob van Dijk, Richard van der Kraan, Leo Krijgsman, Arjan Oosthoek, Hans Speulman en Bas Woutersen gingen ze vissen op snoek, baars en snoekbaars. Ook twee vaders sloten zich aan en genoten mee van de mooie dag.
Er werd in Bergschenhoek gevist in de Zwaluwsingel, de Dominese vaart en bij de klimberg. In Bleiswijk langs de Grutto en de Van der Waalstraat. De ervaring van de kinderen was, dat snoeken moeilijk vissen is, maar dat het met geduld en de juiste aanpak wel kan lukken, ook al ben je pas acht of negen jaar. In totaal werden negen snoeken verschalkt en weer netjes terug gezet. Maar ook werd een boom ‘gevangen’, want de hengel werd zo enthousiast geworpen dat aas en haakje in de tuin van de buren belandden.
Rond de klok van drie uur verzamelden vissers en begeleiders zich weer in De Sneeuwbal om van elkaar te horen hoe de dag verlopen was en om prijzen uit te reiken voor de beste vissers van die dag. Stijn Burger bleek een vis van 61 en een van 52 cm gevangen te hebben waarmee hij de beste werd. Goede tweede werd Sven Grinwis met 78 cm en tevens de grootste vis. Derde werd Jort Tol met 6 2cm, vierde Kyano van Hoeckel met 53, vijfde Mees Moia met 44, zesde Cas van Etten met 42 en zevende Kyan van der Burg met 40 cm. De troostprijs was voor het enige deelnemende meisje Dana Vollebregt.
Deze snoekdag voor de jeugd werd voor de eerste keer georganiseerd, maar het smaakte naar meer.

Geef een reactie