woensdag 15 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Snelle, betaalbare en goede huisvesting hoeft geen probleem te zijn
Het gebouw dat in Andijk geplaatst gaat worden en waar momenteel in Bergschenhoek volop aan wordt gewerkt. Het krijgt boven nog nieuwe ramen en een compleet nieuw aanzicht van de buitengevel.

Snelle, betaalbare en goede huisvesting hoeft geen probleem te zijn

Snelle, betaalbare en goede huisvesting hoeft geen probleem te zijn

Bergschenhoek – We kennen ze allemaal; de arbeidsmigranten die hier hun handen uit de mouwen steken om werk te verrichten. Met name bij distributiecentra en in de glastuinbouw waar de tuinders veelal een beroep op hen doen, maar huisvesting levert al snel een probleem op. Twee Hoekse ondernemers hebben daar een oplossing voor die zowel snel als goed en betaalbaar is.

Door Trees Borkus-Henskens

Marc Govers van BlueBlox werkt al jaren samen met Vincent Maasland van VMSE vanuit Bergschenhoek en sinds kort vanaf de nieuwe basis aan de Dorsvloerweg. Zij presenteren ‘blokjes’ van drie bij zes meter die aan elkaar geplaatst kunnen worden en samen een complete woning vormen; inclusief toilet, douche, keuken en alle voorzieningen. Dat alles op betonvloeren, ruime binnenhoogte en comfortabele centrale verwarming. Centrale verwarming overigens waar restwarmte van de tuinbouw wordt gebruikt.

Kortverblijvers

Inmiddels hebben Marc en Vincent al gesprekken gevoerd met diverse partijen; onder andere tuinders, uitzendorganisaties, gemeente en raadsleden, LTO Glaskracht, brancheorganisaties en de provincie Zuid-Holland. Ook was Marc in gesprek met wethouder Kathy Arends, waarin hij de afspraak maakte te onderzoeken waar behoefte aan was. Zeker is dat er genoeg belangstellenden zijn, genoeg grond om woningen neer te zetten, maar dat het nu nog ontbreekt aan een werkbaar beleid en de vergunning om te kunnen beginnen.
“Onze woningen kunnen op korte termijn niet alleen huisvesting bieden aan arbeidsmigranten, maar ze zijn tevens bijzonder geschikt voor sociale woningbouw of voor starters. We kijken er kritisch naar en voeren de stelregel ‘zou ik er zelf in willen wonen’. Er kan een bouwvergunning voor tien jaar voor worden afgegeven die naar verwachting binnenkort verlengd gaat worden naar vijftien jaar.”
De mening, als zou de arbeidsmigrant in dergelijke woningen geen band opbouwen met de omgeving, wordt door Marc weerlegd. “Ze werken hard, verdienen hier geld en gaan veelal na enkele maanden weer terug. Volgend jaar komen ze weer enkele maanden; het zijn voor het merendeel kortverblijvers die hier alleen maar naartoe komen om te werken en te sparen Overigens is daarvan tegenwoordig bijna de helft vrouw.”

Compleet

Voor met de realisatie begonnen wordt is het wel van belang dat er een beheersplan wordt gemaakt en daarin alles goed wordt georganiseerd. Dat de auto’s en fietsen kunnen worden geparkeerd, er een wasruimte is en een klikoplek. Elke bewoner krijgt een eigen sleutel en de boven- en benedenetage hebben een aparte entree.
“We leveren een hoge kwaliteit voor een goede prijs. Dus geen containers, maar mooie woningen waar per studio ruimte is voor een viertal mensen. Inmiddels hebben we de woningen al op tal van plaatsen gerealiseerd en nu zijn we druk in de weer met een project in Andijk. Er staan hier op het terrein in Bergschenhoek 180 ‘eenheden’ klaar waarmee we heel wat arbeidsmigranten zouden kunnen huisvesten; het wachten is op toestemming van de gemeente.”