dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Serenade voor een zingende doorzetter
Jarige Jan Heeze werd luid toegezongen door de mannen van het koor onder begeleiding van de accordeonist Nico waarna hij door voorzitter Van Kester werd verrast met een bloemetje.

Serenade voor een zingende doorzetter

Serenade voor een zingende doorzetter

Berkel en Rodenrijs – De verrassing was in het grootste geheim voorbereid. Jan Heeze werd woensdag 7 oktober 90 jaar. Als lid van het R.K. Gemengd Koor Cantemus Domino zingt Jan al vanaf 1966 zijn partij mee, maar woensdagochtend hoefde hij alleen maar te luisteren en te genieten, want toen kwam een deel van het koor hem een serenade brengen. Niet, zoals gepland, vanaf zijn balkon, want dat liet het weer helaas niet toe. Maar in de gang was voldoende ruimte om het verjaardagsfeest muzikaal toch een bijzonder tintje mee te geven.

Trees Borkus-Henskens

In 1966 meldde Jan zich samen met Wim Vollebregt aan bij het herenkoor van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte parochie. Beide heren hadden een volle basstem. Jan kwam heel trouw naar de repetities en naar de gezongen Eucharistievieringen. Rouw- en trouwvieringen werden tot 1968 alleen door heren gezongen die gepensioneerd waren en daar overdag de tijd voor hadden.

Bekend gezicht

De jarige werkte bij Gemeentewerken van Berkel en Rodenrijs en was een bekend gezicht in de gemeente. In de winter werd hij wel eens weggeroepen van de repetities in verband met gladheid. Medewerkers moesten dan de wegen pekelen. Vaak ook ’s nachts meerdere keren; Jan was vrachtwagenchauffeur en moest dan rijden.
Hij hielp ook met het organiseren van de dagtocht voor bejaarden, aangeboden door de middenstand van Berkel en Rodenrijs. De eerste jaren met luxe personenauto’s en vervolgens met een aantal bussen. Bij het koor assisteerde hij al gauw de Bibliothecaris met het ordenen en opruimen van de muziekpartijen na de repetities en de vieringen in de kerk. Als de Bibliothecaris afwezig was, dan nam hij de honneurs waar en deed dat perfect. Ook zette hij de grote luidklok aan bij uitvaarten als de overledene de kerk werd uitgedragen. Hij herstelt ook nu nog de muziekpartijen die onderhevig zijn aan slijtage.

Trouw

Met het klimmen der jaren moest Jan het rustiger aan gaan doen, maar nog steeds wandelt hij naar de repetities om voorzichtig zijn stem weer te laten horen. Totdat in maart dit jaar de hele wereld stil kwam te staan door Covid19. Na de versoepeling in mei werd er voorzichtig door vijf man gezongen bij eucharistievieringen. Gezien zijn hoge leeftijd en kwetsbaarheid zingt Jan niet mee in deze vieringen. Op de koorzolder staat naast het Vollebregt orgel nog steeds de stoel met ‘Klokkenluider’ erop.