dinsdag 24 november 2020 | week 48
Home » Advertorial » Senz Uitvaartbegeleiding breidt uit naar Lansingerland
Marian Jongenotter-de Haan is dankbaar voor het vertrouwen dat iedere keer weer in haar wordt gesteld “want ik loop mee in een wel heel bijzonder gedeelte van iemands leven".

Senz Uitvaartbegeleiding breidt uit naar Lansingerland

Senz Uitvaartbegeleiding breidt uit naar Lansingerland

Lansingerland – Marian Jongenotter-de Haan is als uitvaartbegeleider werkzaam voor Senz te Maasland. De Bleiswijkse vertelt met passie en dankbaarheid over haar beroep. Aanleiding voor dit gesprek is de uitbreiding van Senz Uitvaartbegeleiding naar haar woonplaats Lansingerland.

Annette Docter

“Onze dochter zei zo’n acht jaar geleden tegen mij, nadat ik haar verteld had dat ik dit werk wilde gaan doen, ‘waarom word je geen kraamverzorgster, altijd maar verdrietige mensen om je heen, houd je dat wel vol?’”, vertelt Marian over de keuze die ze destijds maakte. “Het is prachtig om aan het begin van het leven te mogen staan, maar juist dat eind van het leven trok en fascineerde mij.” Dat ze in die fase van haar leven over een inmiddels gevuld rugzakje beschikte, droeg ook bij aan haar keuze.
“Als uitvaartbegeleider heb je niet alleen met huilende mensen en verdriet te maken. De gesprekken met mensen, de ervaring die je opdoet, de bijdrage die je kunt leveren aan afscheid en rouw, kunnen je ook blij maken en met dankbaarheid vervullen.”

Rode draad

Bij een overlijden stapt Marian blanco het gesprek in, waarna er eigenlijk vanzelf een thema ontstaat. Door de nabestaanden over hun overleden geliefde te laten praten, ontdekt ze vaak een rode draad in het leven van iemand. “Dat thema laat ik vervolgens vaak terugkomen op de kaart en tijdens de bijeenkomst. Uiteraard alles in overleg met de familie. Soms ga ik op zoek naar een gedicht of doe ik een suggestie voor een mooie foto voor op de kaart. Door creatief te zijn en in de week van de uitvaart met de familie mee te denken, ontstaan vanzelf mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een afscheid dat bij de overledene past. Zo merkte iemand op dat het mooi zou zijn als er zelfgebakken appeltaart tijdens het afscheid zou kunnen worden geserveerd, want ‘daar hield hij zo van’. Met zo’n opmerking ga je aan de slag en uiteindelijk werd met hulp van de buurvrouw en wat familie appeltaart geserveerd na de afscheidsdienst.”
Het persoonlijke staat volgens Marian centraal. “Soms komen wij op verzoek al op een voorgesprek met iemand die ziek is of een ouder echtpaar dat rust vindt in het uitspreken van wensen en het stellen van vragen over de uitvaart. Maar vaak is er sprake van een plotseling overlijden en staat de familie met de handen in het haar. De eerste vraag is dan ‘begraven of cremeren’. Door goed te luisteren en te praten komen we hier wel uit. Soms maken de kleine dingen het zo bijzonder en persoonlijk, het hoeft niet groots en duur te zijn.”

Marian kreeg de afgelopen jaren al heel regelmatig aanvragen van uitvaarten van mensen uit haar netwerk en mensen die van haar gehoord hadden, dat vond ze fijn en bijzonder om te mogen en te kunnen doen. Vandaar de logische stap om “officieel” uit te breiden naar Lansingerland. Marjolein Haalmeijer, de eigenaar van Senz was hier ook enthousiast over!
Marian is dankbaar voor het vertrouwen dat iedere keer weer in haar wordt gesteld, “want ik loop mee in een wel heel bijzonder gedeelte van iemands leven. En dat ik dat mag doen binnen het fijne team van Senz, maakt dat ik kan zeggen, ja, ik heb een heel mooi beroep!”

Senz Uitvaartbegeleiding is nu ook voor Lansingerland beschikbaar. Kijk voor meer informatie en ervaringen van anderen op het gastenboek van Senz op www.senz.nu, bellen kan uiteraard ook tel. 06 – 510 525 64.