donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Algemeen » SeniorWeb thema-avond ‘Werken in de cloud’

SeniorWeb thema-avond ‘Werken in de cloud’

SeniorWeb thema-avond ‘Werken in de cloud’

De meeste senioren weten wat ‘bestanden in de cloud opslaan’ betekent, maar één op de tien heeft geen idee wat de cloud is. Toch gebruiken veel ouderen de cloud nog niet (39%). De belangrijkste reden om het niet te gebruiken is dat mensen het geen prettig idee vinden dat al hun bestanden online staan, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren.

Het gevoel dat de cloud niet veilig (genoeg) is komt ook tot uiting in andere belangrijke redenen om geen clouddiensten te gebruiken: 40% wil geen privacygevoelige bestanden online plaatsen en 33% vertrouwt het niet of onvoldoende. Een deelnemer verwoordt het gevoel als volgt: “We kennen de achtergronden niet precies. Een beetje eng hè. Ergens zweven mijn gegevens rond”. Ook speelt voor sommigen de angst voor hackers of wie er allemaal kunnen meekijken een rol. Daarnaast weten vrij veel ouderen ook niet (goed) hoe het werkt (41%) of geeft men aan het niet nodig te hebben (33%). Dit bijvoorbeeld omdat men bestanden op een externe harde schijf of usb-stick opslaat.

Alles overal bij de hand

Van de vier grote clouddiensten (Microsoft OneDrive, Dropbox, Google Drive en Apple iCloud) wordt OneDrive het meest (51%) en iCloud het minst gebruikt (34%). De belangrijkste redenen om clouddiensten te gebruiken zijn; overal en op alle digitale apparaten bij bestanden kunnen en geen risico op verlies door diefstal of beschadiging van apparaten (bijvoorbeeld bij een crash of brand). Ongeveer de helft van de senioren geeft een van deze redenen op. Dat bestanden heel makkelijk en snel kunnen worden gedeeld of dat er standaard een back-up wordt gemaakt zien veel minder ouderen als een belangrijk voordeel van de cloud. Van de cloud-gebruikers gebruikt maar 36% het als back-up voor al hun bestanden. De meesten gebruiken het om af en toe bestanden op te slaan (87%). Het delen van bestanden met anderen doet ruim een kwart van de senioren. Men plaatst voornamelijk foto’s in de cloud (78%). Verder worden ook tekstbestanden en pdf’s (bijv. polissen of facturen) online opgeslagen. Maar muziek, films of e-books worden vrij weinig online bewaard.

Thema-avond

Voor iedereen die meer informatie wil over de cloud en de verschillende clouddiensten organiseert SeniorWeb Lansingerland op woensdag 20 maart een thema-avond in de vestiging van Bibliotheek Oostland, Nieuwstraat 25 in Berkel en Rodenrijs. Aanvang 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig, gratis toegang.
Voor wie zelf aan de slag wil zijn er de Workshops Werken in de cloud met Google die uit drie lessen bestaat en op donderdag 4 april begint Werken in de cloud met OneDrive die uit twee lessen bestaat en op donderdag 25 april van start gaat.
Informatie en aanmelding workshops: mail naar seniorweblansingerland@gmail.com.