vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Senioren verkennen de buurt op de fiets
Op de fiets door de koeienstal van de jarige Pieter Hoogerbrugge.

Senioren verkennen de buurt op de fiets

Senioren verkennen de buurt op de fiets

Lansingerland – Drie weken geleden stond het licht voor Welzijn Lansingerland op groen om een fietstocht door de omgeving te organiseren. Vrijwilligers Tonnie en Arnold Oosterlaan stroopten de mouwen op, gingen aan de slag en presenteerden op bewonderenswaardige wijze in korte tijd een leuke fietstocht die verschillende mooie en verrassende plekken van Lansingerland liet zien, beleven en ervaren.

Trees Borkus-Henskens

Donderdagochtend 27 augustus verzamelden ruim vijftig deelnemers, voorfietsers en EHBO’ers zich op het plein voor Ontmoet in Bergschenhoek. Na koffie en wat lekkers – en positieve berichten over het weer – opende wethouder Ankie van Tatenhove de sportieve dag, waarna directeur van Welzijn Lansingerland Margriet Keizerwaard de vrijwilligers bedankte en het startsein gaf. Ook zelf pakte ze haar fiets om aan te sluiten en nader kennis te maken met de wijde omgeving. Iedereen kreeg voor onderweg een knapzak mee voor de lunch met daarin twee belegde bolletjes, een krentenbol, water, een mars en fruit.

Verrassend

In groepjes ging het door het groengebied richting een van de weinige boerderijen die Bergschenhoek nog rijk is. Op de dag dat agrariër Pieter Hoogerbrugge zijn 52ste verjaardag vierde fietsten alle deelnemers bij hem door de grote koeienstal; een ware belevenis voor mens en dier. Nadat de fietsers de boerderij verlieten kwamen vervolgens de werkzaamheden van de in aanleg zijnde A16 in beeld; zeer indrukwekkend, maar met grote impact op de natuur in het Bergse Bos. In Berkel en Rodenrijs aangekomen leidde de route naar de Groenzoom waar in het nieuwe Scoutinggebouw van Olave St. Clair gepauzeerd werd om de inhoud van de knapzak te nuttigen. Enkele scouts en twee vrijwilligers verzorgden de thee. De deelnemers waren ook hier onder de indruk van de plek en het gebouw waar Scouting Berkel is gehuisvest. Na de lunch werd de fietstocht vervolgd en sloten nog enkele nieuwe fietsers aan richting Zoetermeer waar een unieke plek was uitgekozen voor een groepsfoto van en voor alle deelnemers. Aangekomen in Bleiswijk stond er nog een bezoek aan het atelier van Stan Hill aan de Spiegeldijk in Kruisweg te wachten. Als gastheer gaf hij uitleg over zijn atelier en de bijzondere plek. Na deze laatste stop ging het richting ontmoetingscentrum De Leeuwerik waar Sylvia Frau en Ton Dekker de deelnemers welkom heetten en hen uitnodigden voor een afsluitende borrel en een hartig hapje. Dit was een welkome uitnodiging die de deelnemers zich goed lieten smaken. Silvia Frau bedankte alle deelnemers, organisatoren en sponsoren die betrokken waren bij het welslagen van deze bijzonder mooie dag. ‘Een dag uit duizenden’ was de opmerking van velen. Voor alle deelnemers wachtte voor vertrek huiswaarts nog een groepsfoto en bovendien een ‘stoplicht’ (paprika’s in drie kleuren) en een banaan beschikbaar gesteld door sponsoren.

Weer van start

Vanaf 1 september gaan de activiteiten in de ontmoetingscentra van Lansingerland weer van start, zodat er verder gewerkt kan worden aan een mooie en sociale gemeenschap. De veel gehoorde opmerking van de deelnemers aan de fietstocht was: wat een prachtige omgeving in ons woongebied, als je de weg maar weet.