dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » fbpost » Schuldhulpverlening in Lansingerland (3)
Coördinatoren Jeanette Philipse-van der Werff en Jan den Uil van SchuldHulpMaatje Lansingerland.

Schuldhulpverlening in Lansingerland (3)

SchuldHulpMaatje steekt de helpende hand toe

Schuldhulpverlening in Lansingerland (3)

Lansingerland – Oplopende schulden hebben en van ellende niet meer weten hoe je uit die diepe put moet komen is voor een aantal inwoners een nachtmerrie. Dan trekken vrijwilligers van SchuldHulpMaatje je er weer uit en helpen je gaandeweg om orde in de chaos te brengen en je leven weer op de rit te krijgen. Coördinatoren Jeanette Philipse-van der Werff en Jan den Uil vertellen hoe dat in z’n werk gaat.

Freek J. Zijlstra

SchuldHulpMaatje (SHM) is sinds vijf jaar actief in Lansingerland. Op dit moment bestaat het team uit veertig vrijwilligers (met diverse achtergronden) en vier coördinatoren. Ze staan voor iedereen vanaf 16 jaar klaar in Lansingerland. Je kunt altijd bij SHM terecht als je financiële problemen hebt, hoe groot of klein ook.

Voor wie is het en hoe snel krijg je hulp?

Jeanette: “Mensen kunnen door allerlei oorzaken te maken krijgen met financiële problemen: gebrek aan kennis op het gebied van het voeren van een administratie en het bijhouden van het uitgavenpatroon, werkeloosheid of ziekte, echtscheiding, enz. Vaak is de drempel hoog voor mensen om hulp te vragen; je praat immers niet graag over je problemen. Toch is het heel verstandig om snel hulp te vragen. Hierdoor wordt erger (bijvoorbeeld woningontruiming of afsluiting van water of gas en elektriciteit) voorkomen.”
Jan: “SchuldHulpMaatje werkt volledig zelfstandig en iedereen uit Lansingerland kan zich bij ons aanmelden. Uiterlijk binnen 48 uur neemt een van de coördinatoren contact met je op om een afspraak (bij je thuis) te maken voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek kijken we wat we samen kunnen doen aan jouw problemen. Je krijgt een vrijwilliger (die wij ‘maatje’ noemen) toegewezen, die goed bij jou en je hulpvraag past. Samen gaan jullie aan de slag met het op orde krijgen van de financiën. Je staat er vanaf dan niet alleen voor!”

Ook nu tijdens de coronacrisis?

Jeanette: “Dat wij, ook in deze tijd, nog veel bij mensen thuis komen voor persoonlijke hulp, wordt door onze hulpvragers erg gewaardeerd. Vanzelfsprekend moeten hulpvrager en maatje zich hier prettig bij voelen en nemen we alle voorschriften in acht. Er zijn geen wachtlijsten, waardoor mensen (als ze eenmaal de drempel over zijn door hulp te vragen) snel kunnen worden geholpen. Onze vrijwilligers zijn met een driedaagse training goed opgeleid en willen graag hun kennis delen om zo anderen een steuntje in de rug te geven.
Tijdens de coronacrisis proberen we niet alleen zo veel mogelijk bij mensen thuis af te spreken, maar we blijven ook naast de mensen staan zolang beide partijen dat nodig vinden. Ook tijdens een traject van professionele SchuldHulpVerlening staan wij, indien gewenst, de mensen bij.”

Begeleiding op maat

Jan: “Onze maatjes zijn door een gedegen opleiding goed voorbereid op diverse situaties. Daarnaast hebben we speciaal opgeleide Jongeren-maatjes voor jongvolwassenen tot 28 jaar. Via de website www.moneyfit.nl kunnen jongeren aanvullende informatie vinden op het gebied van school, werk, wonen, vrije tijd en financiën. SHM Lansingerland herkent de signalering in het rapport van de Rekenkamer dat mensen met problematische schulden zich niet of niet tijdig melden. Als gevolg van de coronacrisis is de verwachting dat meer mensen hulp kunnen gaan gebruiken. We hopen dat de gemeente de bevindingen uit het onderzoek zal benutten om de dienstverlening voor de burgers van Lansingerland nog laagdrempeliger en beter te maken. Wij staan als vrijwilligersorganisatie in ieder geval klaar om mensen weer op weg te helpen.”

Informatie

Via de website www.benjijschuldenvrij.nl of telefonisch bij één van de coördinatoren: Jeanette 06 – 227 533 06, Jan 06 – 553 316 41 of Wim 06 – 409 388 31, of via een e-mail naar coordinator@shm-lansingerland.nl.