donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Politiek » Schuldhulpverlening in Lansingerland (2)
Hetty Middelman en Anne Wunderlich van Humanitas Thuisadministratie.

Schuldhulpverlening in Lansingerland (2)

Humanitas Thuisadministratie helpt inwoners weer op weg

Schuldhulpverlening in Lansingerland (2)

Lansingerland – Veel inwoners met schulden worden door Humanitas Thuisadministratie geholpen. Vrijwilligers begeleiden ze tot ze zicht op hun financiën krijgen, hun papieren hebben opgeruimd en hebben geleerd hun uitgaven aan te passen aan de inkomsten. Hetty Middelman en Anne Wunderlich vertellen hoe dat werkt.

Freek J. Zijlstra

Hetty Middelman, coördinator van Humanitas Thuisadministratie: “Veel inwoners kloppen bij ons aan als het water ze tot aan de lippen staat en dreigen kopje onder te gaan. Het is vaak met de nodige schroom dat het zover heeft moeten komen. Dat is bij ons helemaal niet nodig. Wij zijn er om je te helpen. Kom daarom zo vroeg mogelijk naar ons toe om erger te voorkomen. Je bent echt niet de enige die dit overkomt. En het betekent niet dat je je schuldig moet voelen omdat je in de financiële problemen zit. Het kan je zomaar gebeuren, bijvoorbeeld omdat je je baan en inkomen verliest of net bent gescheiden. Of omdat je ineens op eigen benen komt te staan en van huis uit helemaal niet geleerd hebt hoe je op een overzichtelijke manier een financiële thuisadministratie moet doen.”

Vraag hulp!

Anne Wunderlich, vrijwilliger en persoonlijk begeleider: “Je belt ons op, vertelt dat je in financiële problemen zit of bijvoorbeeld je post niet meer open durft te maken. We zoeken een vrijwilliger die bij je past en die ontmoet je thuis in je eigen veilige omgeving. Dan beginnen we eerst met het bekijken van de nota’s en de aanmaningen die zijn blijven liggen, en dan gaan we een overzicht maken van de vaste inkomsten en uitgaven. Wij helpen met het leggen van contacten met de schuldeisers. We gaan samen aan de slag, je staat er niet meer alleen voor, maar je moet het wel zelf gaan doen!”
Hetty: “Als er financiële problemen zijn, is dat vaak het gevolg van een leefsituatie die plotseling veranderd is. Omdat we achter de voordeur komen en meestal een jaar samen oplopen, krijgen we een goed beeld van eventuele problemen die ook spelen. Dan nemen we zo nodig contact op met Kwadraad of Welzijn Lansingerland. Onze 40 vrijwilligers kunnen zich dan volledig wijden aan de ondersteuningsvragen die de deelnemers op het gebied van de administratie en financiën hebben.”

Jongeren

Anne: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders met schulden een grotere kans hebben ook in de financiële problemen te komen. Hoe eerder de jongeren leren hoe ze een administratie moeten doen, hoe beter. Met de samenwerkingspartners Kwadraad en SchuldHulpMaatje is Humanitas op verzoek van de gemeente een pilot gestart. Daarnaast is Humanitas op 1 september gestart met het jongerenproject ‘Get a Grip’, waarvoor jongeren vanaf 16 jaar zich kunnen aanmelden. Vrijwilligers leren de jongeren hoe ze hun administratie moeten doen. Ze bekijken samen wat er te besteden is en hoe ze hun uitgaven kunnen plannen. Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Doe je dat wel, dan bouw je schulden op. Stel dat je toch al schulden hebt, dan kunnen we je ook daarmee helpen. Maar zo ver moet je het niet laten komen!”
Heb je hulp nodig? Bel of mail Hetty Middelman: 06 – 109 587 93 of h.middelman@humanitas.nl .