zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Schilderijen Erik van der Heiden in de bibliotheek
Erik van der Heiden met een aantal van zijn werken.

Schilderijen Erik van der Heiden in de bibliotheek

Schilderijen Erik van der Heiden in de bibliotheek

Berkel en Rodenrijs – Ook voor kunstenaars heeft de coronacrisis consequenties. Hoe houden zij zich staande in een periode waarin geen exposities of workshops konden worden gehouden. We gingen op zoek naar kunstenaars in Lansingerland en spraken met hen. Deze week hadden we een ontmoeting met kunstschilder Erik van der Heiden die deze zomer in de bibliotheek exposeert.

In de maanden juli en augustus is een aantal van zijn schilderijen te bewonderen in de bibliotheek te Berkel en Rodenrijs. Voor deze expositie heeft Erik werk gemaakt dat aansluit bij het thema ‘bibliotheek’. Zo is de serie ‘instrumenten’ met daarop onder meer een boekenkast, een loep met boeken, een kompas en een camera te zien.

Stillevens

Erik is al bijna 26 jaar met olieverf schilderen bezig. Hij is een echte autodidact. “Met bewondering keek ik naar werken van bijvoorbeeld Henk Helmantel en kreeg daardoor een grote interesse voor stillevens”, vertelt hij. “Mijn schilderijen werden steeds beter maar toch had ik behoefte aan hulp van mensen die echt het vak verstaan. Na een zoektocht kwam ik in contact met twee zeer goede schilders van stillevens. Deze twee mannen hebben enorm veel betekend voor mijn ontwikkeling als schilder. In anderhalf jaar tijd ben ik meer vooruitgegaan dan in de 24 jaar daarvoor.”
Uitgangspunt in zijn werk is een goede techniek, maar belangrijker is de magie in het schilderij te krijgen, de magie te vangen, de creativiteit en het gevoel als schilder in het werk te leggen. Dat is wat hij wil laten zien in zijn werk.

Coronacrisis

Net toen hij zijn eerste solo-expositie met stillevens twee weken had lopen in het Stadskoffyhuis in Delft sloeg de coronacrisis toe. “Het coronavirus gooide roet in het eten en ik kon de schilderijen die nog drie weken zouden blijven hangen, ophalen. Ook zijn er helaas door de coronacrisis een paar verkopen blijven steken. Mensen die eerst het werk in het echt wilden zien, maar niet konden komen. Een expositie in mei n Breda ging eveneens niet door. Gelukkig is bekend geworden, dat deze expositie alsnog eind juli kan plaatsvinden.”
Erik van der Heiden is blij met de expositie in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs, Nieuwstraat 25. Zijn werk is er vanaf 2 juli te zien.
Informatie: erikvanderheiden.nl.