vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Schilder- en knutseltalent Connie van Maanen al zes jaar actief
Connie is nu bezig met het schilderen van een leeuwenkop. Een echte uitdaging! Foto: John Hofman.

Schilder- en knutseltalent Connie van Maanen al zes jaar actief

“Mijn eerste portret was dat van Harry Potter”

Schilder- en knutseltalent Connie van Maanen al zes jaar actief

Berkel en Rodenrijs – Connie van Maanen (51) startte in 2014 met het geven van workshops met fimoklei. Hiermee kun je prachtige creaties maken. Door er hout aan toe te voegen, is het resultaat nog mooier. Ze bleek echter over meer talenten te beschikken, want toen ze op een dag het penseel ter hand nam, ontdekte ze dat ze ook daarin zeer bedreven was: haar eerste portret was dat van Harry Potter en dat bleek nagenoeg fotografisch te zijn.

John Hofman

Veel mensen kennen haar nog uit de jaren dat ze bij Bakker Rodenburg in de winkel stond. “Dat heb ik 22 jaar gedaan”, vertelt ze. Bakker Rodenburg stopte op een gegeven moment met zijn winkelketen en Connie vermaakte zich daarna in eerste instantie met haar hobby’s. Toch wilde ze weer wat meer gaan doen en zo werd ze overblijfcoördinator op basisschool Het Baken, wat ze nu nog steeds vier dagen per week doet. Helaas staan haar workshops vanwege de corona-uitbraak op een laag pitje. Het schilderen daarentegen gaat gewoon door, al slaat ze soms wel eens een paar weken over.
“Ik geef geen schilderles. Zelf heb ik ook nooit schilderlessen gehad. Ik ben er gewoon mee begonnen.” De keuze om in acryl te schilderen was een bewuste: “Je kunt het gemakkelijk overschilderen als je niet tevreden bent en het droogt sneller dan bijvoorbeeld olieverf.”
Ze haalt enkele van haar schilderijen tevoorschijn en we vallen van de ene in de andere verbazing. Ze zijn fotografisch echt! Realistisch schilderen noemen we dat. “Ik schilder, in tegenstelling tot vele andere kunstenaars, in acryl op MDF-hout. Dat is mooi glad. Op een doek, vind ik, heb je altijd wat ‘hobbeltjes’ zitten.”

Portretten

Hoewel ze niet echt een bepaalde voorkeur heeft, schildert ze graag portretten van mens en dier. Dan laat ze een portret zien van haar dochter, geschilderd vanaf een foto en het is net alsof de foto op het hout is afgedrukt: zo gelijkend! Ook dieren als de arend, een paardenhoofd (haar lievelingsdier om te schilderen) en een kat komen voorbij. Vooral de ogen zijn sprekend in haar portretten.
“Ik ben nu bezig met een leeuwenkop. Hij is nog niet af, maar ik ga net zo lang door totdat ik er tevreden over ben. Dit is wel een uitdaging voor mij, want het is niet echt makkelijk.”
Connie schildert ook in opdracht? “Maar de opdrachtgever hoeft pas te betalen als deze content is met het resultaat. Dat wil ik voor mezelf: ik krijg een ontevreden gevoel als ik merk dat het schilderij niet echt mooi wordt gevonden, want dan gaat het over. Maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.”
Haar man werkt in de ICT-branche. Het echtpaar heeft drie kinderen, waarvan er twee ook talentvol zijn. “Onze dochter kan geweldig goed tekenen. Zij heeft, evenals onze oudste zoon, een opleiding gevolgd aan het Grafisch Lyceum. Onze jongste zoon zal waarschijnlijk, net als zijn vader, de ICT-kant op gaan.”

Workshops

Connie haalt nog steeds veel voldoening uit het geven van de workshops. Als voorbeeld laat ze een ‘herfsttafereeltje’ zien wat je zonder meer als pronkstuk in je huiskamer wilt zetten. Vooral het werken met kinderen vindt ze leuk. “Kinderen zijn vaak heel creatief en het valt mij op dat ze, eenmaal aan zo’n workshop begonnen, er steeds meer plezier in krijgen en het mobieltje of de I-pad even laten voor wat ze zijn. Wat volwassenen betreft komen er onder meer groepjes vriendinnen naar een workshop of het gebeurt zelfs dat men een workshop ‘boekt’ als vrijgezellenfeest.”
Aanmelden kan via Facebook waar ze onder de naam ‘Con’s Creation’ staat vermeld en op Instagram is meer over haar schilderkunst te vinden.