maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Nieuws » Samen Lansingerland: SchuldHulpMaatje
Je hoeft het niet alleen te doen.

Samen Lansingerland: SchuldHulpMaatje

Samen Lansingerland: SchuldHulpMaatje

Lansingerland – Mascha (25) raakte al jong in de schulden. Lang dacht ze het zelf wel op te kunnen lossen. Maar pas als zij hulp zoekt, lukt het haar om het tij te keren.

Haar verhaal: “Op mijn zestiende ben ik uit huis gegaan. Ik logeerde eerst bij mijn halfzus, daarna bij verschillende vrienden. Ik zat op het mbo, maar heb dat niet afgemaakt. Ik had verschillende baantjes in de horeca, maar hield het nergens lang vol. Het ging mis nadat ik achttien jaar was geworden. Tot die leeftijd loopt je ziektekostenverzekering via je ouders, daarna ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de premie. Ik stond daar niet bij stil en dacht dat mijn moeder de premie betaalde. Later bleek dat niet het geval. Omdat ik niet meer thuis woonde en geen vast adres had, ontving ik ook geen post en aanmaningen. Toen ik ontdekte dat mijn premie niet werd betaald, stond er al een schuld van een paar duizend euro. Omdat ik die niet kon betalen, kwamen daar dus steeds boetes en incassokosten bij.
Uiteindelijk kreeg ik via kennissen een woning. Dat gaf rust en structuur evenals mijn vaste baan. Maar die schuldenlast terugbrengen lukte niet. Koortsachtig probeerde ik schuldeisers tevreden te houden. Maar als ik de ene rekening betaalde, ontstond aan de andere kant weer een gat. Deurwaarders legden een loonbeslag bij mijn werkgever neer, waardoor ik minder overhield om andere schulden af te lossen. Maar wat kon ik doen?
Ik wilde niet in de Schuldhulpverlening terechtkomen. Het idee van een bewindvoerder en een minimaal bedrag per week om van te leven, vond ik beangstigend. Ik zorgde al zo lang voor mezelf, mijn autonomie was voor mij heel belangrijk. Ik bleef denken, ‘ik kom hier zelf uit’. Aan de buitenkant zag niemand wat er gaande was. Ik zag er verzorgd uit, had een baan en ging gewoon mee als we met vrienden ergens afspraken. Achteraf voelde ik me dan ellendig, want ik kon het me helemaal niet veroorloven om uit te gaan. Maar de schaamte voor mijn situatie was groot. Alleen een paar vriendinnen wisten van mijn situatie. Soms betaalden zij iets voor me, maar hoe groot mijn probleem echt was, vertelde ik niet.

Trek tijdig aan de bel

Ondertussen wilde de huurbaas mij en de andere huurders uit onze woningen krijgen, want hij had een bedrijf in het pand dat hij wilde uitbreiden. Ik kreeg daardoor contact met iemand van de gemeente. Toen ik daar schoorvoetend vertelde over mijn schulden, wezen ze mij op het platform Moneyfit (https://moneyfit.nl). Dit is een platform van SchuldHulpMaatje om jongeren tot 27 jaar te helpen uit de schulden te komen. Ik wist dat er iets moest gebeuren en heb me aangemeld. Een vrijwilliger van SchuldHulpMaatje die speciaal opgeleid was voor het begeleiden van jongeren hielp om inzicht te krijgen in mijn inkomsten en uitgaven en om betalingsregelingen te treffen met de schuldeisers. In plaats van weekgeld hield ik gewoon mijn salaris en los een vast bedrag per maand af. Het scheelt zoveel dat ik het niet meer alleen hoef te doen. Mijn schuld was zo’n tienduizend euro. Over een jaar ben ik er als het goed is vanaf. Toen mijn moeder vorig jaar overleed, kwam er veel los, moest ik van alles organiseren en haar uitvaart betalen. Ik kreeg een burn-out en kon een tijd niet werken. Daardoor liep de aflossing ook minder snel. Maar ik heb in die periode wel definitief een knop omgezet. Natuurlijk kon ik iedereen de schuld geven van mijn ellende, maar ik wil geen slachtoffer zijn. Ik raad iedereen aan: trek tijdig aan de bel, ook bij kleine schulden kun je al hulp krijgen.”

Herken jij jezelf, of iemand die je kent, in het bovenstaande? Aarzel niet langer en schakel hulp in! Ga naar www.benjijschuldenvrij.nl, want samen lukt ’t! SchuldHulpMaatje Lansingerland is één van de initiatieven van het Diaconaal Platform Lansingerland.