donderdag 22 oktober 2020 | week 43
Home » Regio - Lansingerland » Safer Internet Day focust op jongeren

Safer Internet Day focust op jongeren

— Ingezonden mededeling —

Dinsdag 11 februari was het Safer Internet Day. Bij deze 17de editie waren wereldwijd 100 landen betrokken om de focus te leggen op veilig internetgebruik. Veilig internetten is voor iedereen een uitdaging en vooral ouderen lijken steeds vaker behoefte te hebben aan aanvullende informatie hierover. Toch is Safer Internet Day vooral gericht op jongeren.

Wat is safer Internet Day?

Safer Internet Day is een initiatief van Insafe/INHOPE netwerk. In Europa worden zij voornamelijk gesteund door nationale Safer Internet Centers en de Europese Commissie. In Nederland gaat het om een partnerschap van het Expertisebureau Online Kindermisbruik, Mediawijzer.net en ECP. Zij promoten samen online veiligheid en focussen daarbij voornamelijk op jongeren.

Sinds 2004 is Safer Internet Day een jaarlijks terugkerend evenement dat altijd in februari wordt gehouden. Zij organiseren activiteiten die internetgebruikers bewuster maken van online gevaren. ‘Together for a better internet’ was het thema van dit jaar. De aandacht werd voornamelijk gevestigd op een goede samenwerking, waarbij een veiliger internet het doel was.

Het gevaar van internet in Nederland

Het probleem van internet is dat het iedereen overal kan bereiken. Met een sim only-abonnement kan een telefoongebruiker zelfs goedkoop buiten de deur online blijven. Hierdoor kunnen problemen overal opduiken. Zo werden er nog niet zo lang geleden frauduleuze e-mails gestuurd in gemeente Lansingerland, zogenaamd afkomstig van SVHW met het verzoek geld over te maken. Anders zou men overgaan op beslaglegging. Ook andere regio’s in Nederland kampen met problemen. Zo werden er in Zaandam tienermeisjes afgeperst met seksueel getinte foto’s met verkrachting tot gevolg. Hoewel iedereen in de problemen kan komen door internet, zijn het vooral jongeren een kwetsbare groep. In

Lansingerland is 21 procent van de burgers onder de 15 jaar en daarmee een makkelijk doelwit voor personen met slechte bedoelingen.

De grootste gevaren voor jongeren

Jongeren zijn vaak het slachtoffer van gevaren op internet. Zo blijkt dat een derde van de jongeren op social media wel eens gepest is. 90 procent was getuige van pesterijen, maar negeerde het. Pedofielen hebben ook vrij spel online. Ze stalken kinderen op het internet, proberen hun vertrouwen te winnen en halen hen in sommige gevallen over tot een persoonlijke ontmoeting. Kinderen kunnen soms blind zijn voor online gevaar, waardoor ze hun huisadres of andere persoonlijke informatie online plaatsen met gevaarlijke situaties tot gevolg. Ook beschamende foto’s en video’s kunnen eeuwig ronddwalen op het internet. Ten slotte kunnen kinderen, net zoals ieder ander, slachtoffer worden van phishing en andere oplichters. Ouders bieden kinderen de beste bescherming door ze te waarschuwen voor de gevaren van internet en regelmatig een ontspannen gesprek met ze aan te gaan over internetveiligheid.