maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » “Rustig aan, veel drinken en een iets lager tempo”.
Bas in de cabine van de graafmachine. Foto: John Hofman.

“Rustig aan, veel drinken en een iets lager tempo”.

Hoe gaan we om met de hitte tijdens het werk?:

“Rustig aan, veel drinken en een iets lager tempo”.

Berkel en Rodenrijs – “Wat een hitte he?” Het was vorige week de meest gehoorde uitspraak als men elkaar tegen kwam. Mensen bleven wat langer ‘hangen’ in de supermarkten dan gewoonlijk vanwege de airco of zochten de schaduw op onder de bomen, die helaas steeds minder zijn te vinden! Er werd echter gewoon door gewerkt: op de bouw, in de tuinderijen, kortom in vele bedrijven. De Heraut maakte een rondje in Berkel en Rodenrijs en zag de harde werkers zwoegen en zweten.

John Hofman

Uiteraard pakten we de fiets, want dan voel je toch nog een, zij het ook warm, briesje. Het voormalig gebouw van Scouting Olave St Clair is vorige week afgebroken. Op het moment dat we langs kwamen, was het karwei net achter de rug. Het aannemersbedrijf Maton de Rooy uit Noord Brabant had de klus geklaard. Werknemer Bas had het sloopwerk verricht, samen met collega Ali. Bas bediende de graafmachine die in feite een alleskunner is en dus ook als ‘sloophamer’ kan worden ingezet. Vanwege de warmte waren ze al om zeven uur ’s morgens begonnen. “Natuurlijk is het erg warm”, zegt Bas, “maar er zit wel airco in de cabine, hoewel ik moet zeggen dat deze nu ook moeite heeft om het wat koel te houden. Het was dus toch nog zweten geblazen. “Veel drinken en je niet al te druk maken. Het karwei moet toch worden geklaard”, aldus een nuchtere Bas. Op de oude plek van het scoutinggebouw komt een aantal luxe herenhuizen met als gezamenlijke naam ‘Het Dozijn’ . Weet u gelijk hoeveel er worden gebouwd!

“Het tempo ligt nu iets lager”

De oude boerderij hoek Rodenrijseweg/Anjerdreef is niet meer. Het was dan wel een monumentaal pand en stond al heel lang leeg, maar was niet meer te redden, dus werd het gesloopt. Op die plek wordt deze boerderij nu herbouwd en in de oude staat terug gebracht. Dat is puur vakmanschap, zo konden we, als leek, constateren. ‘Verantwoordelijk’ voor deze prachtige klus is het aannemersbedrijf de Lange Bouw uit Woerden. Vader Pedro en zoon Mitch de Lange vertegenwoordigen het bedrijf. “Nee, we beginnen met die hitte niet veel vroeger dan anders”, zegt vader. “Dan zou ik om vier uur uit bed moeten en met die warmte ga je er ook niet om acht uur ’s avonds in. We moeten wel een redelijk aantal uren kunnen slapen nietwaar?” Hij is inmiddels wel wat gewend in al die jaren. “We werken gewoon door, al moet ik bekennen dat het tempo iets lager ligt dan anders. Je moet je vooral niet te druk maken. Hoe meer je zegt: wat is het toch heet, hoe warmer je het krijgt. Allemaal verloren energie”, zegt hij nuchter, terwijl hij de zweetdruppels van het voorhoofd veegt. Ze nemen af en toe een extra pauze. Naast de boerderij verrijst een aantal woningen (andere aannemer, red.) onder de welluidende naam: Rijk van Rodenrijs. De boerderij springt er straks, zeker weten, uit! De hoek Anjerdreef/Rodenrijseweg wordt straks een lust voor het oog.

Als stagiair begonnen

Omdat de garagedeuren aan beide kanten open staan is het wel wat beter uit te houden in de garage van Visser en Zonen bv aan de Industrieweg in het Rodenrijs. Je kunt er, met bedrijfswagens, terecht voor schadeherstel en decoratie. Ook in het spuitwerk zijn ze experts. Wordt belettering veelal gedaan met stickers, bij Visser en Zonen spuiten ze reclames op de wagens.. Een vak apart. Werknemer Damien Zwetsloot (20) uit Berkel en Rodenrijs is bezig om, met hulp van collega Bas, de zware benzinetank los te koppelen en tijdelijk ergens te ‘parkeren’ voordat het spuitwerk voor de nieuwe bedrijfswagen gaat beginnen. De opdracht kwam van de dealer. Damien liep op zijn 14e jaar al stage bij Visser en Zonen en werkt er nu al weer zes jaar naar volle tevredenheid. Het is een werknemer die zijn verantwoordelijkheid neemt, want tijdens onze vragen, werkt hij gewoon door of loopt af en toe even weg om gereedschap te halen. Tijd is geld, denkt hij waarschijnlijk! “We krijgen volop te drinken van onze baas. Nee, we worden goed verzorgd”, zegt hij welgemeend. Ook hij geeft toe dat er met die hitte iets langzamer wordt gewerkt, maar het werk gaat toch gestaag door. Eén ding scheelt: tijdens de pauze is er airco in de kantine. Als we het pand verlaten zien ze de ‘spuiter’ uit de spuitcabine komen: helemaal ingepakt en het masker nog op. Hij zal het wel verschrikkelijk warm hebben? “Ik ben het gewend”, roept hij, terwijl hij weer snel de cabine in duikt.