dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Roeien in coronatijd
Outdoor Valley met op de achtergrond de klimberg. Foto: Patrick de Vries.

Roeien in coronatijd

Roeien in coronatijd

Bergschenhoek – Veel ondernemers in Nederland ploeteren sinds de eerste golf van het coronavirus in maart van dit jaar om te overleven. Lansingerland is natuurlijk niet onaangetast gebleven. Erik Rovekamp en Jasper Rotgans van Outdoor Valley zijn hard geraakt door de coronacrisis. Ze zijn er echter van overtuigd dat het bedrijf hoe dan ook zal blijven bestaan; door loyale klanten, medewerkers en goed ondernemerschap houden ze in deze zware tijd het hoofd boven water.

Patrick de Vries

Voor Outdoor Valley begon het geploeter al op 20 april 2018, op die dag brandde de kern van het bedrijf – de Berghut – af. Anderhalf jaar later, eind november 2019, was eindelijk het grootste deel van die tragische dag achter de rug. Als seizoenbedrijf dat met haar activiteiten in het zonlicht gedijt, was het wachten op 1 april, volgens Erik hét startpunt van het zomerseizoen. Toen die datum aanbrak hadden Erik en Jasper echter geen idee meer hoe zij de zomer door zouden komen; Outdoor Valley was dicht door de lockdown die in maart voor ons allemaal was begonnen.
Ze gooiden de handdoek niet in de ring en investeerden in het restaurant van de herrezen Berghut. Dat restaurant had een goede zomer, tot oktober. De Berghut werd niet erkend als volwaardig restaurant, maar als sportkantine en moest daardoor wederom de deuren sluiten. In diezelfde periode organiseerde Outdoor Valley een officiële Obstacle Run door het Hoge Bergse Bos. Er hadden zich 750 personen razendsnel ingeschreven voor dit sportevenement dat de gehele dag zou duren en verspreid was over 100 hectare grond. Vijf dagen voor aanvang werd de run niet erkend als sportevenement en werd de vergunning ingetrokken. Denk je nu: ‘750 man vind ik best veel’, Erik geeft het volgende tegenvoorbeeld: “Blijdorp is ongeveer zes hectare en daar komen 5000 op een weekenddag.”

Roeien

Ondanks alle misère bestaat Outdoor Valley nog steeds, en zijn Erik en Jasper ook optimistisch over de toekomst. Hun voortbestaan hebben ze te danken aan loyale klanten, medewerkers en goed ondernemerschap. Toen ze in maart hun deuren moesten sluiten stonden ze stil.
Jasper: “Het is een rare balans om enerzijds niets uit te geven omdat we niet weten waar we naar toe gaan, en anderzijds staan we stil en zijn we dicht. Misschien is dit juist wel het moment om actie te ondernemen.” Loyale leden gaven aan dat Outdoor Valley aan onderhoud toe was. Daar was geen geld voor, maar de leden hadden de lef en het geloof en startten een crowdfundingsactie. Met dit geld en de vrijwillige hulp van leden en medewerkers konden Erik en Jasper trots zijn op de heropening van de Monte Cervino (de klimberg).
Het ondernemen bleek een terugkomend verschijnsel, waarin Erík met de ideeën komt en Jasper het vervolgens concreet maakt. Toen het restaurant van de zomer open was, ontdekten gasten dat ze bij Outdoor Valley nog veel meer konden doen dan eten. Zo werd het Avonturenpark in het leven geroepen wat officieel een verschuiving van focus aangaf. Voorheen moest Outdoor Valley het vooral hebben van bedrijfsuitjes en scholen die met klassen langskwamen om lol te hebben in de buitenlucht. Nu richten ze zich op het individu met bijvoorbeeld de kanoverhuur en het Avonturenpark. Dit onderwerp maakte in het interview het bruggetje naar hoe Erik en Jasper in deze crisis staan: “Je moet roeien met de riemen die je hebt, en roeien dat kunnen we!”