vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Rie van Ravensberg kijkt uit naar haar 100ste verjaardag
Rie van Ravensberg-van Kessel keek al een jaar uit naar haar honderdste verjaardag.

Rie van Ravensberg kijkt uit naar haar 100ste verjaardag

Rie van Ravensberg kijkt uit naar haar 100ste verjaardag

Berkel en Rodenrijs – Ze keek er al een jaar naar uit: de dag dat ze honderd jaar zou worden. Wat ze aan zou trekken, of de kapper wel op tijd zou zijn en wie er allemaal op visite zouden komen. Rie van Ravensberg-van Kessel die 27 mei 1920 het levenslicht zag in Overveen, vlak bij Haarlem. Als jongste in een gezin met vijf jongens en vier meisjes. Met een vader die de burgemeester van Tuindorp werd genoemd, omdat hij zich veelvuldig inzette voor het verenigingsleven.

Trees Borkus-Henskens

Als jong meisje werkte Rie in de huishouding. Toen het ouderlijk huis in de Tweede Wereldoorlog werd gevorderd door de Duitsers verhuisde Rie naar haar oudste zus die in de buurt woonde en inmiddels twaalf kinderen had. Maar ook daar bleek het niet veilig en na verloop van tijd verhuisde de hele familie met handkarren naar de andere kant van Haarlem.

Eigen gezin

In 1950 trouwde de eeuweling met Evert die een drukkerij had in Amsterdam. De eerste anderhalf jaar woonde het paar in bij haar ouders, tot het na de geboorte van hun eerste dochtertje verhuisde naar een eigen woning in Haarlem waar nog vier kinderen werden geboren; drie jongens en een meisje. Rie zorgde thuis voor de kinderen en zat altijd klaar met een kopje thee en een koekje als ze thuiskwamen uit school. In de zomervakantie ging het gezin op de fiets op pad; naar het Bloemendaalse strand of picknicken op een kleedje in het park. Met haar oudste dochter ging ze vaak winkelen. Haar oudste zoon ging op zijn twaalfde naar het klein seminarie, maar keerde na enkele jaren terug en besloot mee te gaan werken in de drukkerij van zijn vader, evenals later ook een van de dochters. In 1988 moest Evert door ziekte stoppen met werken. Nadat bekend werd dat hun huis afgebroken moest worden verhuisden ze naar huis van hun oudste zoon in Hoofddorp. Rie bleef actief en sportief, maar een jaar na de verhuizing werd haar man opgenomen in een verpleeghuis waar ze hem twee keer per dag bezocht. Tot hun oudste dochter besloot haar ouders te gaan verzorgen; ze kwamen bij haar in huis wonen in Berkel en Rodenrijs. Na het overlijden van Evert verhuisde Rie naar een eigen appartement in de Warmoezerij. Ze had inmiddels tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Tot 2016 kon ze daar met hulp van haar dochter blijven wonen tot ze verhuisde naar Huize Sint Petrus waar ze met veel plezier woont en nog van alles onderneemt

Babbelbox

Haar eeuwfeest wordt helaas anders gevierd dan ze had gehoopt, nadat ze al twee maanden alleen op haar kamer zit. Met de burgemeester werd afgesproken dat hij woensdag in de ‘babbelbox’ bij haar op visite komt en de familie zal zich ‘op afstand’ met een spandoek en cadeautjes opstellen. Met muziek erbij wordt het toch nog een feestelijke verjaardag. Haar kinderen komen gelukkig zo vaak mogelijk langs, maar het blijft nog even zwaaien op afstand en sinds kort voor een praatje in de babbelbox.