zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Renovatie kerststal als welkom geschenk
Jeannette in haar atelier.

Renovatie kerststal als welkom geschenk

Jeannette Ruigrok: “Ik nam zelf water voor de koffie mee”

Renovatie kerststal als welkom geschenk

Bergschenhoek – Ook voor kunstenaars heeft de coronacrisis consequenties. Hoe houden zij zich staande in een periode waarin geen exposities of workshops kunnen worden gehouden. We gingen op zoek naar kunstenaars in Lansingerland en spraken met hen. Deze week hadden we een ontmoeting met Jeannette Ruigrok uit Bergschenhoek.

Arie van Driel

Hier een buts, daar een stukje gips minder – de gedateerde gipsbeelden uit de kerststal van de RK Sint-Willibrorduskerk in Bergschenhoek zijn zichtbaar aan revisie toe. Het kindeke zelf ligt er zo op het oog ongeschonden bij. Eén van de drie koningen uit het oosten is er met ogenschijnlijk minimaal vijf beschadigingen er het ergste aan toe. Desondanks is Jeannette Ruigrok er snel uit: “Die lappen we wel op. Kwestie van opvullen met gips en het juiste kleurtje verf vinden.”

Voorzienigheid

Twee jaar geleden werd de kunstenaar uit Bergschenhoek door het kerkbestuur gevraagd om de kerststal op te pimpen. Vorig jaar oktober ten tijde van de Kunsttoer werd dat verzoek herhaald. Vervolgens spraken Jeannette en het bestuur af dat zij er in het voorjaar mee begon. Alsof de voorzienigheid het zo had uitgestippeld, precies op dat moment brak de coronapandemie uit, vielen alle activiteiten stil en was voor haar de kerststal een prettige bijkomstigheid. “Ik moet er niet aan denken wanneer het opknappen van de stal en de beelden niet op mijn pad was gekomen. Ik weet nog wat ik riep, nadat al mijn lessen uit vielen. ´Was ik maar zuster!’

Uitmeten

In de Stander in Bergschenhoek en in De Leeuwerik in Bleiswijk gaf ze schilderles aan al wat oudere mensen. In atelier Kunstbreak van collega Marijke Wessel in Berkel en Rodenrijs waren kinderen uit de groepen 7 en 8 haar leerlingen. Door de maatregelen van de overheid zijn die activiteiten opgeschort tot 1 september. “Halverwege de crisis zijn we begonnen met het geven van online cursussen of via e-mail. Op 1 september zal het vooral een kwestie van uitmeten zijn, door de verplichte anderhalve meter. De tien leerlingen bij Kunstbreak kunnen wel weer dicht bij elkaar zitten.
Als we weer mogen is het de vraag of iedereen bij De Leeuwerik en de Stander durft terug te komen. We hebben het hier wel over een risicogroep. Daarnaast is het daar een verzamelplaats van mensen. De dagopvang. De biljartclub. Onze groep. Ik had in het begin dan ook zoiets van ‘als het hier uitbreekt…’. De laatste keer dat ik er voor de sluiting les gaf, nam ik zelfs water mee om te drinken in plaats van koffie, dan hoefden we niet naar de kantine.”

Figuratief

De kunstschilder en docent handvaardigheid heeft ´figuratief en kleurrijk´ als stijl van schilderen. “Ik schilder wat ik zie of wat ik denk. Ik ga niet een foto exact naschilderen.” In haar werk vallen de terugkerende luchten en de horizon op. Het nieuwe paneel van de kerststal is daar een goed voorbeeld van. Gestapelde luchten. Gestapelde grond. Onderop een aantal kleine palmbomen als detail. De kale ruimte boven de stal veranderde ze in een hooizoldertje.
Tussen het oppimpen van de kerststal door, loopt Jeannette in etappes het Marskramerpad af, een wandelroute die loopt van oost (Bad Bentheim) naar west (Scheveningen). De laatste etappeplaats die ze aandeed was Leiden. “Het leuke aan wandelen is dat ik onderweg altijd wel blauwe keramiekscherven van kopjes, schoteltjes of tegeltjes vind. Ik schijn daar een soort van instinct voor te hebben. Ik heb inmiddels meer dan honderd stukjes verzameld. Daar ga ik natuurlijk wel iets mee doen.”