donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Nieuws » Reanimatieheld in de bloemen gezet
Burgemeester Pieter van de Stadt bedankte Jimi voor zijn snelle optreden dat na enkele minuten werd overgenomen door Nathalie Schmitt-Havenaar (rechts).

Reanimatieheld in de bloemen gezet

Reanimatieheld in de bloemen gezet

Lansingerland – “Ja, ik zou het zo weer doen als het nodig is!” Duidelijke taal van Jimi Koppelle die vorige week in actie kwam toen hij langsrijdend een man met zijn fiets zag vallen en een vrouw hard hoorde roepen.

Trees Borkus-Henskens

De 23-jarige werknemer bij een Business Food bedrijf aan de Berkelse Poort in Berkel en Rodenrijs reed vanaf de Rodenrijseweg richting Rotterdam toen hij het ongeval op het fietspad naast de weg zag gebeuren. “De man voelde zich niet goed, was net van zijn fiets gestapt, maar viel vervolgens met fiets en al op de grond. Ik ben uit de auto gesprongen, heb de man eerst in stabiele zijligging gelegd, m’n hand onder z’n hoofd gehouden en de polsslag gevoeld die langzaam wegzakte. Na hem op zijn rug gelegd te hebben ben ik gaan reanimeren, terwijl zijn partner tussendoor mond op mond beademing deed.”

Vervolg

Inmiddels was 112 gebeld en arriveerde na een minuut of drie de SIV (Snel Interventie Voertuig) van de brandweer met daarin Nathalie Schmitt-Havenaar en een collega. Van de andere kant naderde tegelijkertijd een ambulance. “Terwijl ik bezig bleef kwam er een schokkende reactie van de man. Ik legde een jas onder zijn nek. Eigenlijk stond ik er zelf van te kijken dat ik zo reageerde. Ooit heb ik wel eens een EHBO les op school gehad en ik zag reanimeren vaker op tv, maar dat is toch anders dan wanneer je er in de praktijk mee wordt geconfronteerd. Maar wat was ik blij toen hij het weer deed en toen de brandweer het overnam.” Jimi realiseert zich: “Het was een momentopname en daar heb ik spontaan op gereageerd.” “Meteen starten; dat was top, want elke seconde telt,” wisten ook de collega’s van de brandweer die vorige week tot drie keer toe werden geconfronteerd met een reanimatie. “Hartmassage is op zo’n moment het belangrijkste, maar het is ook mooi dat er, verspreid over de gemeente, al een flink aantal AED’s hangt, aangeschaft door een buurt of organisatie. Goed toegankelijk en bovendien volgen tal van mensen in de buurt een cursus hoe ze de AED moeten gebruiken, zodat deze als het moet altijd snel ingezet kan worden.”
Na zijn actie stapte Jimi weer in zijn auto, maar het had een grote indruk op hem gemaakt. Van de brandweer hoorde hij dat de man naar het EMC was vervoerd en na onderzoek naar het IJsselland Ziekenhuis waar hij vorige week nog lag. “Het is altijd fijn te horen dat de man het heeft overleefd. Ik heb zelf ook nog gebeld, maar de politie mag in verband met privacy geen informatie geven over het slachtoffer. Daarom heb ik mijn telefoonnummer aan de politie doorgegeven; voor het geval de man of degene die bij hem was er met mij nog even over wil praten.”

Op bezoek

Donderdagochtend werd de reanimatieheld door burgemeester Pieter van de Stadt welkom geheten in het gemeentehuis. De burgemeester bedankte hem voor zijn snelle en adequate optreden en overhandigde hem als dank een fraai boeket. “Ik ben blij dat hij er nog is; het had zo maar anders af kunnen lopen,” realiseerde ook Jimi zich.