maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Politiek » PvdA schetst een Lansingerland in 2030

PvdA schetst een Lansingerland in 2030

Burgemeester Van de Stadt: “Groter denken, kleiner doen!”

PvdA schetst een Lansingerland in 2030

Lansingerland – Maandag 4 februari verscheen het 500ste weekbericht van de PvdA-fractie in de vorm van een special. Het is een nieuwsbron voor PvdA leden, inwoners, media en maatschappelijke organisaties die geïnteresseerd zijn in de Lansingerlandse politiek. Sinds het eerste weekbericht in januari 2007 is er veel veranderd. Hoe ziet Lansingerland er in 2030 uit? Burgemeester Pieter van de Stadt en PvdA-fractievoorzitter Petra Verhoef blikten tijdens een feestelijke bijeenkomst in t Manneke op hun eigen manier vooruit.

Freek J. Zijlstra

Burgemeester Pieter van de Stadt wil met hoop naar de toekomst kijken. In 2007 werd met optimisme aan Lansingerland begonnen, en ondanks economische tegenslagen ziet het er voor Lansingerland nu weer goed uit. “Ook ik heb zorgen over bepaalde ontwikkelingen in onze samenleving. Hoe krijg je iedereen mee? Wat is de bindende kracht? De publieke overheid heeft de afgelopen jaren een en ander laten liggen. In het publieke domein zijn bijvoorbeeld belangrijke functies economisch afgewaardeerd, zoals conducteurs, politieagenten, leraren en postbodes. De overheid komt er nu weer op terug om publieke functies te herwaarderen. Zonder de overheid gaat kunst & cultuur verloren en is er geen goed openbaar vervoer.” Van de Stadt bepleit het ontwarren van private en publieke belangen. “Een fout van het verleden is de grondpolitiek. We moeten terug naar het algemeen belang, en dat wordt in de gemeenteraad bepaald. Groeien van het inwoneraantal mag, maar we moeten in kleinschalige projecten, zoals het organiseren van festivals, blijven denken. Dus: ‘Groter denken, kleiner doen’ (Herman Tjeenk Willink).” De burgemeester stelt vast dat er nog voldoende ruimte is om huizen te bouwen, bijvoorbeeld langs de ZoRo-lijn. Hij is voorstander van corporatief woningbezit, waarbij de hoogte van het inkomen en huur gekoppeld worden. Dat creëert doorstroming, die noodzakelijk is om jongeren een plek te geven, en waardoor bovendien een bevolkingsmix ontstaat. “Met elektrisch rijden en verbeterde fietspaden moet een slag gemaakt worden. Tot slot, de hoogwaardige glastuinbouw maakt van Lansingerland een sterke speler in de regio, waarin via industriële warmterotondes in de energievoorziening kan worden voorzien,” aldus Van de Stadt.

Wegdromen in Lansingerland

PvdA-fractievoorzitter Petra Verhoef keek niet zoals in haar weekverslagen terug, bijvoorbeeld naar het getalsmatige verval van haar partij in de achterliggende jaren, maar koos voor een positief verhaal waarbij haar partij een bestuurlijke rol van betekenis speelt in 2030.
In haar vertelling ‘Zomaar een mooie zomerdag in Lansingerland 2030’ schetste ze belevenissen van een aantal inwoners en bestuurders. Fatima woont bijvoorbeeld met haar man Fouad en kinderen in nieuwbouwwijk Wilderszijde. Ze stapt bij halte Bonfut op de sneltram via het transferium bij luchthaven RTHA naar Delft, waar ze onderzoek doet naar de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. Hun kinderen gaan in Wilderszijde naar de basisschool, met een voor- en naschoolse opvang van 6.30 – 20.00 uur. Er wonen daar veel starters in de 1.500 appartementen en 1.000 betaalbare woningen. Fouad werkt bij de gemeente Lansingerland als teamchef Basisbanen & Inkomen. Henriette heeft zo’n basisbaan als toezichthouder bij sportpark Het Hoge Land. Ze woont in Bleiswijk in een sociale huurwoning en fietst evenals haar kinderen veilig door de fietstunnel onder de N209 over dubbelbrede fietspaden richting Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Haar partner Ada werkt in de ouderenzorg, een goed betaalde en gewaarde baan. De kinderen werken in de glastuinbouw, waar energie opgewekt wordt via zonnepanelen en aardwarmte voor huisverwarming wordt toegepast. In 2030 is Lansingerland 75% energieneutraal, dankzij de inzet van wethouder Valmir (PvdA) van Duurzaamheid & Economie. Railterminal Bleiswijk is een succesformule geworden. Het college van b. en w. heeft afgerekend met ‘besturen op afstand’ en ‘zit er bovenop’. Wethouder Petrine (WIJ) van Mobiliteit & Regio heeft verkeersstromen beheersbaar gemaakt en het OV voor 68+ gratis. Wethouder Ivana (GroenLinks) van Wonen zorgt ervoor dat het aangenaam verpozen is in de groengebieden. Behalve het bezoeken van de drie cultuurhuizen is het uitstekend winkelen en uitgaan in de centra van Berkel en Bergschenhoek, en gezellig verblijven in historisch Bleiswijk.
Wordt dit werkelijkheid, of zijn de meeste dromen toch bedrog?