maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Project Penvrienden van start
Brieven die bestemd zijn voor de penvrienden. Foto: Don Rooks.

Project Penvrienden van start

Project Penvrienden van start

Bergschenhoek – Afgelopen november werd er in De Heraut een oproep gedaan voor het project Penvrienden, onderdeel van de Winteractie. Inmiddels zijn de eerste brieven de deur uit en is Penvrienden officieel gestart. Don Rooks van Jay’s Place vertelt hoe Penvrienden is ontstaan en waarom het leuk is om elkaar een brief te schrijven.

Yennah Schenk

Don is als gitaarleraar werkzaam voor de muziek- en dansschool Jay’s Place. Daarnaast helpt hij bij projecten voor jongeren en ouderen. Don: “Penvrienden is onderdeel van de Winteractie van Humanitas dat zich voornamelijk richt op het verbinden van mensen uit de gemeente om zo eenzaamheid tegen te gaan. Het idee is dat er mensen uit de gemeente aan elkaar worden gekoppeld en brieven naar elkaar schrijven. Zeker in de coronacrisis zitten mensen veel thuis en liggen alle projecten die Humanitas en Jay’s Place normaal gesproken voor ouderen en jongeren organiseren stil.”

Hoe werkt het?

Het koppelingsproces werkt als volgt: vanuit de organisatie is er iemand die de deelnemers screent op interesses, hobby’s en naar wat voor soort penvriend ze op zoek zijn. Zo kan de deelnemer aangeven of ze met iemand wil schrijven met dezelfde interesses of hobby’s of juist het tegenovergestelde. Leeftijd speelt hierin geen rol. Daarnaast wordt er goed gekeken naar het belang van de deelnemer. Daarom laten ze de deelnemers voor hun eigen veiligheid de kaarten naar de organisatie sturen in plaats van naar elkaar. Op deze manier hopen de organisatoren van de Winteractie vervelende situaties te voorkomen. De organisatie stuurt het kaartje vervolgens naar het juiste adres.
De deelnemers krijgen vanuit de Winteractie acht brieven en postzegels. Het is de bedoeling dat ze iedere week een brief sturen. Na die acht weken vraagt de organisatie of de schrijvers door willen gaan en als hiermee ingestemd wordt, krijgen ze het adres van hun penvriend om zelfstandig door te gaan.

Brieven weer populair

Volgens Don komt het versturen van kaarten helemaal terug. Zo vertelt hij dat er in de landen om ons heen brieven sturen sinds de coronacrisis weer populair is. “Mensen kijken de hele dag naar hun scherm en verlangen weer naar het gevoel van pen en papier. Daarnaast is het ook gezellig om een kaartje te sturen of om er eentje te ontvangen. Het romantische beeld dat je aan de tafel zit met een kaarsje en een pen in je hand, rustig een kaartje schrijven. Dat gevoel proberen wij terug te krijgen,” vertelt hij.

De eerste brieven zijn al de deur uit, maar je kan je nog steeds opgeven als penvriend. Iedereen mag meedoen. Mocht jij interesse hebben, stuur dan een mailtje winteractie@swsl.nl bel naar 010-5225545 om je aan te melden.