zondag 24 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Presentatie ‘Actiefpas nieuwe stijl’ en gratis Beweegposter
Op de Beweegposter staan veel tips.

Presentatie ‘Actiefpas nieuwe stijl’ en gratis Beweegposter

Welzijn Lansingerland wil bewegen stimuleren

Presentatie ‘Actiefpas nieuwe stijl’ en gratis Beweegposter

Bergschenhoek – Er zijn inmiddels veel ouderen die al een Actiefpas Lansingerland, uitgegeven door de stichting Welzijn Lansingerland, in hun bezit hebben. Deze kost € 32,50 per jaar en geeft onder meer korting op deelname aan allerlei activiteiten. De pas is persoonsgebonden en twee jaar geldig. Sinds kort heeft de stichting de Actiefpas Lansingerland ‘nieuwe stijl’ uitgegeven, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Rotterdam Pas. Een nieuw uiterlijk en met heel handig formaat zoals dat van de bankpas.

John Hofman

We noemen nog een paar kortingen: activiteiten bij Outdoor Valley, georganiseerd door Welzijn Lansingerland, 25% korting op het lidmaatschap van bibliotheek Oostland, gratis toegang tot de filmmiddag in de Leeuwerik, korting bij de Brug Mode Service enzovoorts. Vrijwilligers van de stichting hebben de passen inmiddels bij de leden thuis bezorgd. Ook ontvangen de leden maandelijks per email de Nieuwsbrief.

Bewegen

Omdat de meeste activiteiten vanwege de coronacrisis al enkele maanden stil liggen, boog het team Activiteiten zich over de mogelijkheden om mensen toch in beweging te krijgen ook nu ze noodgedwongen thuis moeten blijven. Daarom is de Beweegposter ontworpen; deze zal worden verspreid onder ouderen. Woensdag 10 juni overhandigde Janny Dekkers die voor de stichting de PR doet, de eerste poster aan een van de bewoners van woonzorglocatie De Oranjehoeck, waarvan een aantal woensdagochtend op het plein bijeen was om gezellig met elkaar te babbelen én te bewegen.
Op de voorzijde van de poster staat een aantal tips hoe je ermee aan de slag gaat als ook tips om verantwoord te wandelen. In de poster tevens een scala aan beweegmogelijkheden voor binnenshuis. Zo kun je bijvoorbeeld, zittend op een stoel heel actief bewegen, zoals de armen heffen met een waterflesje in beide handen of in balans blijven door uw been gebogen op te tillen, uit te strekken en weer neer te zetten en dat afgewisseld met het andere been. Er staan tal van mogelijkheden op, met daarbij een foto als voorbeeld. De richtlijn die men hanteert is: 150 minuten per week matig of zwaar intensief bewegen, uiteraard verspreid over meerdere dagen.
Er is tevens goede samenwerking met ‘Lansingerland Beweegt’. Sportcoach in Lansingerland, Linda van Etten: “We willen zoveel mogelijk doelgroepen in beweging krijgen en dat in samenwerking met de gemeente en Welzijn. Ik heb de afgelopen tijd vanuit huis moeten werken, maar inmiddels zijn er weer nauwe contacten met organisaties. We zetten ons ook in om kinderen in beweging te krijgen”.

Poster (gratis) verkrijgbaar

Voorkom veel zitten! Dat kan onder meer, indien dat lichamelijk gezien nog mogelijk is, door te gaan fietsen, zwemmen, tuinieren of wandelen. De vraag is: kun je het opbrengen en houd je het ook vol? Dan komen doorzettingsvermogen en motivatie om de hoek kijken. Zo lang de diverse activiteiten nog niet kunnen worden hervat, geeft de poster uitkomst.
Ze is inmiddels bezorgd bij de 600 Actiefpashouders die de stichting nu telt, maar in feite kan iedereen zo’n poster aanvragen via tel. 010 – 522 55 45 waar ook nadere informatie te verkrijgen is.
“Tot nu toe horen of lezen de mensen steeds wat allemaal NIET kan, maar wij willen door middel van deze poster laten weten wat WEL mogelijk is”, zeggen Sylvia Frau en Ton Dekker van Welzijn Lansingerland. “We zijn druk in overleg hoe we weer kunnen opstarten met allerlei activiteiten. Het is allemaal afhankelijk van de geldende richtlijnen wanneer dat kan. Inmiddels zijn we wel buiten beweeglessen gestart, onder meer bij Restaurant ’t Zeeltje en bijvoorbeeld yoga bij de Smitshoek. Daar is voldoende ruimte. Medio juli zal onze website ‘Actief Lansingerland’ in werking treden. Hierop veel informatie en kan men onder meer een activiteit ‘boeken’ want we zijn als stichting Welzijn natuurlijk in deze periode voorlopig nog gebonden aan een maximum aantal deelnemers bij welke activiteit dan ook.