zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Prachtig gedicht van Carla Beukers krijgt eerste prijs
Carla Beukers schrijft boeken en gedichten. Foto: John Hofman

Prachtig gedicht van Carla Beukers krijgt eerste prijs

“Ik uit mij makkelijker op papier dan verbaal”

Prachtig gedicht van Carla Beukers krijgt eerste prijs

Bergschenhoek – Twee mooie boeken heeft Carla Beukers uit Bergschenhoek al op haar naam staan. Dan is het niet zo verwonderlijk dat ze de eerste prijs heeft gewonnen bij een onlangs door Bibliotheek Oostland uitgeschreven gedichtenwedstrijd, met als thema ‘Samen’. Zelf is ze daar heel bescheiden in: “Ik vind het een hele eer dat ik gewonnen heb”. Het winnende gedicht, hieronder vermeld, is kort en krachtig, maar zegt zoveel temeer.

John Hofman

Carla kwam enkele jaren geleden vanuit Utrecht naar Bergschenhoek. Ze woont hier erg naar haar zin. Het schrijven zat er al vroeg in. “Als kind schreef ik veel en vooral gedichten vond ik leuk om te doen”, vertelt ze. Dat willen schrijven is gebleven. Het helaas ongewenst kinderloos blijven inspireerde haar om in 2017 haar eerste boek ‘De Hoop Voorbij’ te schrijven. Op die manier probeerde ze haar gevoelens op een rijtje te krijgen en het te verwerken. “Inmiddels ben ik 49 jaar, maar die kinderwens gaat nooit over”, zegt ze eerlijk. Het verwerken van zo’n proces kan soms heel lang duren. Vandaar dat er in november 2020 nog een tweede boek met als titel ‘Op zoek’ is verschenen. “Hiermee heb ik het kinderloos zijn wel voor mijzelf afgesloten”, zegt ze. Het boek ‘De Hoop Voorbij’ is een boek met haar eigen ervaringen én verhalen van andere mensen die eenzelfde ervaring hebben gehad als Carla, die deze verhalen wel heeft geredigeerd. “Het blijkt dan dat veel mensen niet gewend zijn om te schrijven, maar het wel op hun eigen manier kunnen vertellen. Ik had daarvoor een oproep op Facebook gedaan en toen bleek dat er zoveel mensen waren die te maken hebben (gehad) met ongewenste kinderloosheid. Mijn tweede boek ‘Op Zoek’ is een inspiratiewerkboek met praktische opdrachten, inspirerende teksten, gedichten en quotes. Ik heb hierin wel mijn eigen ervaringen verwerkt maar niet die van anderen.” Een gedicht hoeft niet per se te rijmen en het blijkt dat ze tegenwoordig ook niet te lang zijn. In een klein gedicht kun je heel veel verwoorden. Dat kan zeker gezegd worden van het winnende gedicht van Carla. Het kreeg dan ook de meeste complimenten van de jury: “Mooi van lengte, een echt statement en mooie middenrijm”. Bij de uitreiking van de eerste prijs, die vanwege de corona via Zoom ging, mocht Carla haar gedicht nog eens voordragen.

Stukje verwerking

Nog even terugkomend op haar boeken is gebleken, dat veel mensen worstelen met kinderloosheid. Carla heeft het uit de taboesfeer willen halen en een helpende hand willen bieden. “Het schrijven is voor mij uiteraard ook een stukje verwerking geworden.” Er reageerden zoveel mensen op haar oproep, dat ze een wachtlijst moest aanleggen. Momenteel heeft ze het druk met het promoten van ‘Op zoek’, maar er komt volgens haar zeker nog een derde en vierde boek aan. Het boek over kinderloosheid krijgt waarschijnlijk geen vervolg. “Nee, ik denk dat ik rond dat thema voldoende heb geschreven. Ik zou graag een roman of kinderboek willen schrijven, maar daar moet ik eerst de inspiratie voor hebben. Inspiratie, zo heb ik ervaren, komt bij mij soms op de gekste momenten boven borrelen, zoals onder de douche, ’s nachts als ik even wakker ligt, of in de auto. Dan moet ik dat direct opschrijven.” Carla komt oorspronkelijk uit het basisonderwijs waar ze een aantal jaren les heeft gegeven. Jeugdboeken zitten in haar hart. Ze heeft er nog steeds een groot aantal in haar bezit. Bij haar voordeur staat een Kinderminibibliotheek, waar omwonenden of voorbijgangers een of meer boeken mogen pakken. Lenen of houden, het kan allebei. Men kan er ook zelf boeken bij zetten. De minibied stimuleert kinderen om meer te gaan lezen!

Helpen en inspireren

Het schrijven gaat haar gemakkelijk af, maar wel op haar goeie dagen en momenten. “Er zijn dagen dat ik dat niet kan vanwege de gezondheid, maar ik zie het nog steeds als mijn missie om anderen te helpen en te inspireren. Ik investeer daar graag in. Het uitgeven van boeken levert echter weinig op. Meestal moet ik daar aan bijleggen maar dat vind ik niet erg.” Haar twee verschenen boeken zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van Atten in Berkel en Rodenrijs en bij Primera in Bergschenhoek. Ze kosten elk € 19,95 per stuk en zijn ook te bestellen via de website van Carla, waar ze nu ook veel gedichten op zet: kinderwensonvervuld.nl .