zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Heden & Verleden » Postduivenvereniging De Vrijheid vliegt weer
Een duiventil van vroeger. Foto: archief De Vrijheid.

Postduivenvereniging De Vrijheid vliegt weer

In deze aflevering (256) van Heden & Verleden gingen we op bezoek bij postduivenvereniging De Vrijheid in Bergschenhoek.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

Postduivenvereniging De Vrijheid vliegt weer

Bergschenhoek – Ze bestaat al sinds 1933, alleen had ze in die tijd een andere naam, namelijk De Hoeksche Post. We namen een kijkje bij Postduivenvereniging De Vrijheid, waar vanaf 23 mei weer duiven worden ingekorfd om wedstrijden te gaan vliegen.

Voorzitter Antoon bezig met het inkorven. Foto’s: John Hofman.

De vereniging werd destijds onder de naam De Hoeksche Post opgericht. Hun onderkomen was bij de Theetuin, in het centrum van Bergschenhoek. Nu staat er een mooi clubhuis tegenover de sportvelden van BVCB. Normaal gesproken vindt het inkorven ieder weekend tussen 1 april en 15 september plaats, maar vanwege de coronamaatregelen kon dit pas op 23 mei van start gaan.
Terwijl voorzitter Antoon v.d. Berg aan het inkorven is en elke deelnemende duif in de korf doet, vertelt secretaris Tom Oosterwijk wat meer over de duivensport. “Vanavond worden er 600 duiven ingekorfd.” Zelf is hij een van de jongste leden en hij vindt het jammer dat er tegenwoordig zo weinig jongeren zijn die voor deze hobby kiezen. Het totale aantal in Nederland neemt af. “Wij hebben nu twintig ‘vliegende hokken’ zoals dat wordt genoemd. Twintig leden die meedoen met wedstrijden, met daarnaast nog twintig inactieve leden die het puur voor hun hobby doen”, aldus Tom die al heel jong met zijn hobby begon, geïnspireerd door zijn opa. Tom woont nu nog in Schiebroek, maar zijn duiventil staat in Berkel en Rodenrijs, waar hij binnenkort weer gaat wonen. “Voor mij is de duivensport ontspanning, want ik zit de hele dag op mijn werk achter de computer. Veel mensen denken dat het een ‘stoffige’ sport is, maar dat is niet het geval. Ik heb totaal 100 duiven en het meedoen aan wedstrijdvluchten geeft toch een kick. Je doet het voor de eer. Zo kun je bijvoorbeeld een beker of trofee winnen. Nee, veel geld verdienen is er niet bij. Er zijn uiteraard duivenhouders die kampioenen in hun hokken hebben zitten en die winnen nog wel eens een flink bedrag. Zo’n kampioensduif wordt soms voor heel veel geld verkocht. Voor ons is het puur hobbymatig.”
De duiven worden opgehaald door vrachtwagens die dan bij elkaar komen in Barendrecht. Daar worden de duiven overgeladen in drie grote wagens met oplegger, die naar losplaatsen in onder meer Frankrijk rijden. Daar worden de duiven gelost.

Inkorven van duiven.

Thuis komen na vlucht

Thuis is het elke dag ‘spelen’ met voeren. Welk voer en hoeveel geef je ze. De hoeveelheid voer die ze krijgen is afhankelijk van welke afstand ze moeten afleggen. Ze mogen niet te vet zijn. Bij een vlucht van 500 kilometer of meer (en die zijn er ook!), is er meer energie nodig dan bij een van 90 kilometer. Iedere duivenliefhebber traint zijn duiven door ze elke dag een uur te laten vliegen, voordat ze gevoerd worden. Tom: “Je roept ze daarna weer naar binnen en dat doet iedereen op zijn eigen manier. Omwonenden hebben geen last van uitwerpselen tijdens het vliegen, want duiven poepen niet in de lucht. Ze gaan ook niet op de daken zitten. Uiteraard worden duiven ook wel eens ziek en dan ga je daar mee naar een dierenarts die ook in duiven is gespecialiseerd. Het mooie van duiven houden is het kweken van jonge duiven. Als ze uit het ei komen is dat prachtig om te zien. Ook de dagelijkse verzorging is heel belangrijk maar ook leuk om te doen. Het is sowieso al fantastisch dat deze vogels ergens in Frankrijk worden losgelaten en de weg naar huis weten terug te vinden. Het is dan ook een geweldig moment als ze thuis komen. Ik kan het, al zeg ik het zelf, aardig inschatten op welk moment dat is. Afhankelijk van de windrichting kun je het enigszins berekenen. Gemiddeld vliegen duiven 80 tot 100 kilometer per uur! Af en toe raak je er wel eens een kwijt die bijvoorbeeld tegen hoogspanningsdraden is gevlogen of door een roofvogel uit de lucht is gehaald. Het is heel vervelend, maar het hoort er helaas bij. Eenmaal gelost blijven duiven niet echt bij elkaar vliegen. Weer boven Nederland gekomen, komt de groep weer bij elkaar en vliegt naar huis.”

Leden van de Hoeksche Post bij de Theetuin. Wie herkent deze mannen? Foto: archief De Vrijheid.

Clubgebouw

Het clubgebouw wordt overigens voor meer activiteiten benut dan alleen voor het inkorven of gezellig nakletsen. Er wordt overdag gebiljart en geklaverjast door zowel leden als niet-leden. Iedereen is welkom. Overigens zijn nieuwe leden, dus duivenhouders, bij De Vrijheid ook van harte welkom! Wilt u zich aanmelden? Dat kan bij secretaris Tom Oosterwijk: tel. 06 – 270 550 66.

Secretaris Tom Oosterwijk gezellig aan de bar.