woensdag 30 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid
Er werd ook samen met een groep vluchtelingen een Poëtische Teaparty gehouden.

Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid

Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid

Berkel en Rodenrijs – Over een aantal maanden is het zo ver: dinsdag 5 mei – de dag waarop we vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. In Lansingerland wordt door organisaties, verenigingen en vrijwilligers inmiddels hard achter de schermen gewerkt om van Bevrijdingsdag 2020 een groot feest te maken. Zo ook door Yvonne van der Kaaij en Cora van der Lee. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het Poëzieproject Lansingerland 75 Jaar Vrijheid.

Arie van Driel

Het project omvat onder meer Poëtische Teaparties, een gedichtenwedstrijd en wedstrijden voor het beste kunstwerkje en de mooiste foto. Het aantal inzendingen is, met honderden gedichten, kunstwerkjes en foto´s, overweldigend te noemen. De tien juryleden hebben dan ook hun handen vol gehad om alles te beoordelen. De uitslag van de diverse wedstrijden is inmiddels bekend, maar blijft nog even geheim. Uit de inzendingen wordt een bundel samengesteld die rond 5 mei zal verschijnen. De mooiste foto zal op de cover van de bundel komen.

Gesprekken

De Poëtische Teaparties op het gemeentehuis en op verschillende locaties van Welzijn Lansingerland, zijn inmiddels achter de rug. Onder het genot van koffie of thee ´met wat lekkers´ hielden de deelnemers zich bezig met poëzie rond het thema Vrijheid. Er kwamen mooie gesprekken over het onderwerp op gang, gedichten werden gelezen of er werd naar geluisterd. Maar ze werden door de deelnemers ook zelf geschreven. Met veel plezier en enthousiasme, zo bleek uit de reacties na afloop.
“Ik had tot nu toe alleen maar Sinterklaasgedichten geschreven, maar ben trots op de gedichten die ik tijdens de Poëtische Teaparty heb gemaakt. Dankzij de duidelijke uitleg van Yvonne en de leuke opdrachten lukte het zomaar.” “Wat heb ik veel geleerd van die middag. En wat een boeiende gesprekken hebben we met elkaar gehad.” “Het was een interessante middag. We werden ook nog eens verwend met lekkers bij de thee.”

Vluchtelingen

Los van de geslaagde Teaparties werd er door Cora van der Lee en Yvonne van der Kaaij ook een speciale bijeenkomst voor vluchtelingen georganiseerd. Hen werd de gelegenheid geboden om in hun moedertaal een gedicht schrijven. Yvonne van der Kaaij: “Maar het was mooi om te zien dat ze zich al zo in de Nederlandse taal thuis voelden, dat ze allemaal meteen een gedicht in het Nederlands schreven”.

Vrijheidsgedicht

Dat de vaste rubriek ´Vrijheidsgedicht van de week´ in De Heraut enorm door de lezers wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de ingezonden brief die de organisatie ontving naar aanleiding van een kindergedicht in deze rubriek. De schrijver sprak niet alleen zijn waardering voor het gedicht uit, maar benadrukte ook hoe belangrijk het is dat de jeugd bij het poëzieproject betrokken wordt en op deze manier bezig is met het onderwerp Vrijheid. De organisatie van het poëzieproject heeft middelbare – en basisscholen die dit op prijs stelden, voorzien van lessuggesties om met de leerlingen door middel van poëzie met het onderwerp Vrijheid bezig te zijn.