vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid van start

Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid van start

Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid van start

Bergschenhoek – Wat betekent vrijheid voor u, voor jou? Die vraag stellen Yvonne van der Kaaij en Cora van der Lee, initiatiefnemers van het Poëzieproject Lansingerland 75 jaar Vrijheid, aan alle inwoners van Lansingerland. Omdat het gedicht centraal staat in het project, moeten de antwoorden in dichtvorm worden verpakt. De 75 meest aansprekende gedichten verschijnen in een bundel. Daarnaast komen er kunstwerkjes, gemaakt door kinderen, in de bundel. Voor de coverfoto van de bundel wordt een fotowedstrijd uitgeschreven. De bundel wordt rond 5 mei 2020 (Bevrijdingsdag) gepresenteerd. Informatie over de wedstrijden volgt later in deze krant.

De twee initiatiefnemers zijn geen onbekenden in het lokale dichterswereldje. Yvonne van der Kaaij schrijft levensverhalen, is schrijverscoach en schrijfdocent, en geeft onder meer cursussen poëzie. Haar gedichten zijn gepubliceerd in een aantal dichtbundels en gepresenteerd tijdens diverse kunstexposities. Cora van der Lee schrijft gedichten, schreef mee aan twee gezamenlijk gepubliceerde bundels en een landelijk uitgebrachte bundel. Trad tijdens de Week van de Poëzie op met schrijver, dichter en oud-politicus Jan Terlouw. Heeft meegewerkt aan een kunstexpositie in samenwerking met Kunstbreak.
In februari startten zij met de voorbereidingen. Woensdag 19 juni was in Bergschenhoek de officiële aftrap met de presentatie van het project. Een moment, waar de initiatiefnemers naar hadden uitgekeken. “Cora en ik zijn er al een tijdje mee bezig. Nu zijn we echt begonnen. Dat geeft een bijzonder gevoel. Zeker als je weet dat nu al bekend is dat wij, dankzij het enthousiasme van de scholen, meer dan tweeduizend kinderen en jongeren in het project kunnen betrekken”, aldus Yvonne van der Kaaij.

Doel

Het doel van het project is vierledig. Stilstaan bij het belang van vrijheid. Verbinding tussen jong en oud. Integratie van vluchtelingen in onze samenleving. De ontplooiing van (vaak nog verborgen) talenten van Lansingerlanders.
Volwassenen (autochtone Nederlanders en vluchtelingen) worden in de gelegenheid gesteld poëzielessen te volgen. Basisschoolleerlingen en middelbare scholieren worden uitgenodigd zich op school bezig te houden met gedichten over vrijheid (hiervoor worden lessuggesties aangeboden).
Ankie van Tatenhove, als wethouder verantwoordelijk voor onder meer cultuur, toonde haar grote waardering voor dit initiatief. “Het is belangrijk dat we ons realiseren dat het een voorrecht is om in vrijheid te leven en dat dit helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat vrijheid vele gezichten heeft en het heel persoonlijk is wat vrijheid betekent. Poëzie is een mooie vorm om hier uiting aan te geven en dit te delen. Het is mooi dat het project zich op verschillende doelgroepen richt en dat de belangstelling zo groot is! Ik juich dit initiatief van harte toe.”

Juryleden

Tijdens de presentatie werden ook de tien leden van de vier jury´s voorgesteld.
Fotojury: Jaco van der Elst, gespecialiseerd in architectuur (trappen en lijnenspel) plus portretfotografie, en Elma Claassen, gespecialiseerd in portretten en stillevens met oog voor detail.
Kinderkunstjury: Audrey Soeterbroek, ontwerpt, illustreert, geeft creatieve workshops, en Jeannette Ruigrok, kunstenares, geeft teken- en schilderlessen.
Gedichtenjury (volwassenen): Ankie van Tatenhove, wethouder van cultuur, Marianne van Seters, leidt een aantal leeskringen, was docente Nederlands, en Femmy ten Cate, auteur en voormalig eind-en hoofdredacteur van diverse tijdschriften.
Gedichtenjury (jeugd): Marijke Rozendaal, schrijft gedichten, waarvan een aantal gepubliceerd is in een gezamenlijke bundel, Mark Boninsegna, gemeentedichter, schrijver en journalist en Arie van Driel, journalist, schrijver en dichter.