woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Poëzieproject 75 jaar Vrijheid sluit af met gedichtenbundel

Poëzieproject 75 jaar Vrijheid sluit af met gedichtenbundel

Poëzieproject 75 jaar Vrijheid sluit af met gedichtenbundel

Bergschenhoek – Het had woensdag 15 april een feestelijke afsluiting van het Poëzieproject Lansingerland 75 Jaar Vrijheid moeten worden. De raadzaal van het gemeentehuis was al gereserveerd om het eerste exemplaar van de aan het project gekoppelde gedichtenbundel aan burgemeester Pieter van de Stadt te overhandigen en de prijswinnaars de bundel, met daarin hun ingezonden werk, uit te reiken. De uitnodigingen voor de prijswinnaars van de diverse wedstrijden lagen al klaar. Het coronavirus strooide roet in het eten.

De feestelijke finale mag dan afgeblazen zijn, de gedichtenbundel is wel gereed. En daar besteden we graag aandacht aan, te meer omdat de lezers van De Heraut in het afgelopen jaar wekelijks een gedicht in het kader van 75 jaar Vrijheid hebben kunnen lezen.
Aan het project waren wedstrijden gekoppeld. Aan de inwoners van Lansingerland werd de vraag gesteld: ‘Wat betekent vrijheid voor u, voor jou?’ Iedereen werd uitgenodigd op deze vraag antwoord te geven in de vorm van een gedicht, foto of kunstwerkje.
Doordat de initiatiefnemers Yvonne van de Kaaij en Cora van der Lee door de corona-maatregelen niet eerder dan in september een nieuwe prijsuitreiking zouden kunnen organiseren, werd besloten om de winnaars schriftelijk op de hoogte te stellen. Hun winnende inzending is afgedrukt in de bundel ‘Wat vrijheid betekent’. Zij krijgen het boek zo snel mogelijk toegezonden.

Winnaars

De winnende foto op de cover van de bundel is gemaakt door Thea Persoon-van den Enden. Uit alle door de inwoners van Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs ingestuurde foto´s, kozen de vakjuryleden, Elma Claassen en Jaco van der Elst, die van haar als de mooiste.
De prijs voor het mooiste door kinderen gemaakte kunstwerk was voor de leerlingen van groep 1/2 van basisschool De Oosthoek in Bleiswijk.

De winnende foto op de cover van de bundel is gemaakt door Thea Persoon-van den Enden.

Bij de dichters, zowel volwassenen als kinderen, vielen Janine de Jong, Kinda Kouniali, Jamila van Brakel, Asia Taha en Liselotte Hoogervorst in de prijzen. Cora van der Lee en Yvonne van der Kaaij begonnen, in samenwerking met de gemeente, de voorbereidingen op het poëzieproject in februari 2019. Het hele jaar door volgden de meest uiteenlopende activiteiten elkaar snel op. Zoals de opvallend goed bezochte Poëtische Teaparties in onder meer het gemeentehuis, een bijeenkomst met vluchtelingen, het verschaffen van lespakketten aan basis- en middelbare scholen en het uitschrijven van verschillende wedstrijden. Daarnaast was elke week het door een lezer ingezonden Vrijheidsgedicht van de Week in De Heraut te lezen.
Om al het werk van de diverse wedstrijden te jureren was een grote groep juryleden nodig. De organisatie van het project is de juryleden dankbaar voor al het werk dat ze verzet hebben.
De juryleden waren:
Kinderkunstjury: Audrey Soeterbroek, Jeanette Ruigrok
Jeugdjury: Arie van Driel, Mark Boninsegna, Marijke Rozendaal, Ankie van Tatehove
Volwassenjury: Marianne van Seters, Femmy ten Cate
Fotojury: Jaco van der Elst, Elma Claassen.

Gedichtenbundel

In de Gedichtenbundel ‘Wat vrijheid betekent’ heeft burgemeester Pieter van de Stadt een voorwoord geschreven. Hij zegt daarin trots te zijn op alle kinderen en inwoners die zich inzetten om samen 75 jaar vrijheid te vieren. “De poëziebundel ‘Wat vrijheid betekent’ is een mooi voorbeeld van hoe jong en oud uiting geven aan vrijheid door middel van beeld en woord. Op 5 mei 2020 is het 75 jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. We vieren de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. En we staan stil dat deze vrijheid is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. Vrijheid heeft voor elk mens een andere betekenis, maar samen zijn we verantwoordelijk voor het doorgeven van deze vrijheid aan nieuwe generaties. Ik wil mijn dank uitspreken voor deze prachtige poëziebundel. Met de inzet van alle betrokkenen nemen we de verantwoordelijkheid om de waarde van vrijheid uit te dragen en hieraan betekenis te geven”, aldus de burgemeester.
Geïnteresseerden in de bundel kunnen dat aangeven via bevrijding75jaar@outlook.com

Overige winnaars

In de bundel is werk afgedrukt van: Gedichten

Jannah van Gool, Sona Hadbavná, Marieclaire, Thea Tees, Ellen Groenewegen-Gottlieb, Selin Yantur, Boas Lamberts, Steyn Burger, Ron van Driel, Senna Ibn Kacem, Olivier van Vliet, Josefine van den Heuvel, Marwa Mlis Egypte, Jelle Meeuwisse, K.J. van den Berg, Janne van Dam, Belle Verweij, Elise VerboomSam de Groot, Arma Fokkema, Emma Kokje, Noa Haaitsma, Mirna Kilahji Syrië, Lisa Hoppesteyn, Celian Hoogeveen, Senne Verspeek, Merel Forman, Guus de Hoog, Lotte Verweij, Isa de Beus, Djordje Skobo, Ina Molenaar, Amira El Azzouzi, Zeger Hoffman, Celesta Groen, Deega Mohamoud Ali Somalië, Nikki de Vor, Luica, Anna Krijgh, Owen de Vor, Jayda Pelkman, Britt Peters, J. Blekxtoon, Valerie Mast, Daniël Gill, Djuulz van Lierop, Aixia Zheng China, Lois Lamberts, Bas Verheul, D. v.d. Berg, Bo Raadgever, Robert Braun, Aaliya Dantism, Lobna Abdallah, Anouk Stoutjesdijk, Henke Yaye Diop en Tijmen van Dijk.

Het winnende kunstwerk van groep 1/2 van basisschool De Oosthoek.

Kinderkunst

Tess Hoogma, Seven Kiesewetter, Huub Verheul, Xavi v.d Berg, Niels van Scherpenzeel, Peter Huisman, Evy Boers, Isa Zijsveld, Aurélie Asche, Jasmijn Stoevelaar, Groep 1/2 C.B.S. Boterdorp, Lisa Wellens en Romi Oud Ammerveld.

De mooiste dromen
over vrijheid
waren er
in de donkere jaren
vanaf 1940.

Nooit meer oorlog.
Nooit meer strijd.
Dagen vol geluk
en levens-kwaliteit.

De mooiste dromen
over vrijheid
zaten in de hoofden
van de soldaten
op Omaha Beach.

Nooit meer oorlog.
Nooit meer pijn.
Zelf kunnen kiezen
wie je wilt zijn.

De mooiste beelden
over vrijheid
vormen zich
in het hoofd
van een kind.

Nooit meer oorlog,
zoals oma zei.
Nooit meer leren.
Als een vogel zo vrij.

Janine de Jong

Ik ben naar Nederland gevlucht
Ik heb mijn moeder achtergelaten
op zoek naar vrijheid
Vrijheid om zonder oorlog te leven
Vrijheid om mijn kinderen in vrijheid op te laten groeien
Vrijheid om zonder haat tussen de mensen te zijn
Vrijheid om zonder bang te zijn te gaan slapen
Vrijheid om meer respect voor mensen te vinden
Ik ben naar Nederland gevlucht
Ik heb mijn moeder achtergelaten
op zoek naar vrijheid

Kinda Kouniali
Syrië

Wat het met je doet
als het je wat doet

Doe wat je wilt
Wil je het doen?
Doe het dan!

Doe wat je wilt
Wat wil je dan?
Ik weet zeker dat je liefde wilt
Ik weet zeker dat je vrijheid hebt
Ik weet zeker dat je respect toont omdat je doet wat je wilt

Jamila

Vrijheid
Vroeger was er oorlog maar nu niet meer
Oorlog is niet fijn voor iedereen en zoiso niet
fijn voor mensen die oorlog hebben in hun land
Als er niet meer oorlog bestaat gaan ale mensen
die heel erg graag naar die landen willen gaan,
dan kunnen ze wel naar die land gaan.
In oorlog gaan heel veel mensen dood,
en daar gaan ook heel veel mensen van huilen,
en dat is heel zilig ik zal ook heel graag naar mijn
Land willen gaan, maar daar is helaas oorlog
en dat is ook niet fijn, mun oma is ook dood door de
oorlog en het zelefde met mijn opa
En ik heb ze nooit gezien.

Asia

vrijheid
geen oorlog
ook geen ruzie
veilig in het land
nederland

Liselotte