vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Plukberm project in Bergschenhoek van start
 En hier komt de Plukberm. Tekst/foto: John Hofman.

Plukberm project in Bergschenhoek van start

Plukberm project in Bergschenhoek van start

Bergschenhoek – Ondanks het druilige weer en de kans op regenbuien ging zaterdag 2 november een groot aantal vrijwilligers aan het werk langs de Hoeksekade om het project De Plukberm te realiseren. Een project dat mede dankzij subsidie vanuit het Lansingerlands Initiatief van start kon gaan.

Initiatiefnemer was Sandy Rijs uit Bergschenhoek die destijds op dit idee kwam: een plukberm inrichten met allerlei fruitbomen en struiken, die te zijner tijd hun vruchten zullen gaan afwerpen, letterlijk en figuurlijk. Allereerst onthulden enkele enthousiaste kinderen een informatiebord en een insectenhotel.
Het insectenhotel is gedoneerd door Koppert Foundation in Berkel en Rodenrijs, die tevens een deel van de subsidie voor de Plukberm doneert. Na de inwendige mens te hebben verwarmd met koffie en thee werden de laarzen aangetrokken, de schoppen uit de aanhanger gehaald en ging men het, toch nog wat drassige stuk land op, gelegen aan de Hoeksekade. Met vereende (vrijwillige) krachten werden de fruitbomen geplant, daarbij geholpen door leden van Natuur- en Vogelwacht Rotta en de gemeente Lansingerland. Maar er komen niet alleen fruitbomen. Ook zullen er diverse kruidenplanten worden gepoot, bessenstruiken enz. zodat iedereen er straks de vruchten van kan gaan plukken en dat helemaal gratis. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men straks kisten vol vruchten komt plukken en er mee op de markt gaat staan. Nee, het is bedoeld voor die mensen die gezellig langs fietsen of wandelen en die trek hebben in een heerlijke appel of peer. Het zijn wel, en daarmee zal de plukberm zich gaan onderscheiden, vruchtensoorten die je niet zo zeer in de supermarkt zal tegen komen.
Sandy Rijs is een gedreven dame die veel om de natuur geeft en zich daar voor inzet. Ze is werkzaam bij de Nederlandse Waterschapsbank die, evenals Rotta, ook een financiële bijdrage heeft geleverd voor de Plukberm. Kwekerij De Goede Grond leverde de bomen en struiken.
Sandy: “Er worden hier rassen geplant die we willen behouden en die je elders niet snel zal tegen komen. Als er eenmaal vruchten aan de bomen en struiken komen, dan mogen mensen plukken wat ze willen, maar wel met respect!”. Dankzij de vele vrijwilligers zaten de bomen al vrij snel in de grond. Een prachtig initiatief dat navolging verdient!