dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Pianist Damien Heemskerk oogst bewondering
Damien Heemskerk blonk uit met zijn spel. Foto: John Hofman.

Pianist Damien Heemskerk oogst bewondering

Pianist Damien Heemskerk oogst bewondering

Berkel en Rodenrijs – Stichting Cultuur aan het Lint organiseert regelmatig concerten en optredens in O.L.V. Geboortekerk en ’t Koetshuys. Met succes, zo mag worden geconstateerd. Zondagmiddag 26 januari was het de beurt aan talentvol pianist Damien Heemskerk uit Berkel en Rodenrijs en de zanggroep Spirit uit Best.

John Hofman

Het mooie weer en de in de Groenzoom alle aandacht trekkende flamingo’s waren er zondag waarschijnlijk debet aan dat er wat minder publiek dan gebruikelijk aanwezig was. De kwaliteit van het concert was er echter niet minder om. Men had een, voor Berkel en Rodenrijs, minder bekend koor uitgenodigd. Zanggroep Spirit bleek een nagenoeg professioneel koor te zijn, dat het applaus na afloop volop verdiende. Het beschikt bovendien over een uitstekende pianist en dirigent!
Cultuur aan het Lint had dit koor gescout op het Korenfestival in Middelburg en het meteen uitgenodigd naar Berkel te komen. Johan van der Burg: “Het is voor ons een uitdaging om ook wat minder bekende koren of solisten uit te nodigen. Ook zij verdienen een kans”. Spirit beschikt over een aantal uitstekende zangers en zangeressen die met het grootste gemak drie- of vierstemmig zingen, heel zuiver en zeer sprankelend. De meeste koren staan gedurende een optreden op een vaste plek, maar bij Spirit wisselt men regelmatig van plaats of de leden verspreiden zich door de kerk. Het geeft een apart cachet aan het optreden. Het gaat geruisloos en maakt het niet onrustig. Het hoort zelfs bij sommige gekozen liederen. Wat aansloeg was het lied ‘Ken je mij’ gezongen door Trijntje Oosterhuis en geschreven door haar vader. Spirit zong het feilloos en heel mooi. Dit koor heeft veel professie in zich en won al op diverse concoursen. We zullen het koor ongetwijfeld nog eens terug zien in Berkel en Rodenrijs en dan moet u beslist komen luisteren.

Damien

Na hun eerste optreden was het de beurt aan Damien Heemskerk. De Heraut heeft hem al eerder geïnterviewd en inmiddels ontwikkelt hij zich enorm. Het was de eerste keer dat hij in de r.k.-kerk optrad en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Uiteraard speelde hij vanwege het 250ste geboortejaar van Beethoven een van diens mooie sonates. Zijn spel was perfect en hij deed dat uit het hoofd. Wel bijzonder dat er nu, na Wibi Soerjadi, ook uit Berkel en Rodenrijs afkomstig, een tweede talent is opgestaan, want ongetwijfeld gaat Damien een mooie muzikale toekomst tegemoet. Deze keer voelde hij zich echt thuis in eigen woonplaats. Na de pauze lieten het koor en Damien opnieuw van zich horen.