maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Petitie voor nulmeting fijnstof Rotterdam The Hague Airport
De locaties waar gemeten wordt.

Petitie voor nulmeting fijnstof Rotterdam The Hague Airport

Petitie voor nulmeting fijnstof Rotterdam The Hague Airport

Lansingerland – Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Deze week een bijdrage van het Burgermeetwerk Lansingerland.

De fijnstofwaarden die Burgermeetnet Lansingerland momenteel in Lansingerland meet, zijn historisch laag en bevinden zich gemiddeld onder de EU-norm en vaak zelfs onder de WHO-norm (die veel strenger is).
De schonere en gezondere lucht die we momenteel ervaren, willen we zoveel mogelijk behouden als de coronamaatregelen versoepeld worden. Schone lucht draagt immers in grote mate bij aan onze gezondheid en levensverwachting. Voor de coronacrisis stegen de fijnstofwaarden ver boven alle normen uit. De huidige afname van het auto- en vliegverkeer leidt tot een veel schonere lucht. Dit effect is wereldwijd zichtbaar en wordt ook wereldwijd bevestigd. Een lid van ons meetnetwerk kent een astmapatiënt, die nu al baat heeft bij de verbeterde luchtkwaliteit. En er komen steeds meer signalen naar buiten van afnemende gezondheidsklachten.
Nú is er nauwelijks auto- en vliegverkeer. Dit unieke moment in de geschiedenis willen we aangrijpen om een officiële nulmeting uit te laten voeren naar de hoeveelheid fijnstof rondom Rotterdam The Hague Airport. We verzoeken daarom de gemeente en de politiek om invloed uit te oefenen op de overheid en op organisaties zoals de DCMR en TNO.
Het aandeel fijnstof veroorzaakt door auto- en vliegverkeer wordt voor het overgrote deel berekend met modellen van de werkelijkheid (en dus niet met metingen).
Een zuivere nulmeting juist op dit moment, zou ook een geweldige kans zijn om de eerder gebruikte rekenmodellen te toetsen aan de werkelijke situatie en daarmee de modellen te optimaliseren voor de toekomst.
Bent u het ermee eens, dat er juist nú een nulmeting naar fijnstof rondom Rotterdam The Hague Airport zou moeten plaatsvinden? Teken dan de petitie, te vinden via: www.nulmetingschonelucht.petities.nl/

Burgermeetnet Lansingerland
www.burgermeetnetlansingerland.nl