dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Nieuws » Paralympisch alpineskiër Niels de Langen wil maar één ding: goud!
Niels de Langen in actie op de slalom in St Moritz.

Paralympisch alpineskiër Niels de Langen wil maar één ding: goud!

“Jongeren inspireren, want sport verbindt”

Paralympisch alpineskiër Niels de Langen wil maar één ding: goud!

Berkel en Rodenrijs – Niels Hendrik de Langen (21) is een Nederlands Paralympisch alpineskiër. Hij werd twee keer tweede tijdens IPC AS Races in SnowWorld Landgraaf en won een IPC AS Race in Veysonnaz. Hij staat 14e in de wereldranglijst op de slalom. Een gedreven sporter die ondanks zijn beperking ook een voorbeeld wil zijn voor de jeugd. Hij is topsporter en laat zien dat je ook zonder benen tot opmerkelijke prestaties kan komen.

Rien Kuyvenhoven

Toen Niels elf maanden oud was, raakte hij gehandicapt door de ziekte Meningokokken Sepsis, een bacteriële hersenvliesontsteking. Hierdoor verloor hij zijn rechteronderbeen en raakte zijn linkeronderbeen zwaar beschadigd. In juni 2015 heeft hij ook dit onderbeen laten amputeren. Sinds Niels in 2007 het zitskiën ontdekte, is hij helemaal verslingerd aan de sport. Net weer terug van een trainingskamp in het Zuid-Italiaanse Tirol waar hij zes dagen skiën er op heeft zitten. Het blijft voor deze topsporter de voorbereiding op de Paralympische Spelen in 2022.
Naast zijn HBO-studie fysiotherapie aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen traint Niels fulltime op Papendal. Tijdens Pyeongchang 2018 maakte hij zijn debuut op de Paralympische Spelen. Op zijn specialisme – de slalom – haalde hij de finish niet. Zijn beste prestatie leverde hij op de supercombinatie: hij werd achtste.
Al op jonge leeftijd dacht Niels in kansen, niet in beperkingen. Tijdens de wintersportvakanties met zijn ouders ontwikkelde hij een grote passie voor skiën. Zó groot dat hij op 12-jarige leeftijd na deelname aan een talentendag van de NSKIV een spurt maakte en in 2017 op het WK brons op de slalom behaalde. Tijdens de Paralympische Spelen van Pyeonchang in 2018 behaalde hij een achtste plaats en op het WK 2019 veroverde hij een zilveren plak. Momenteel traint Niels voor het WK van 2021 in Lillehammer en hoopt hij een medaille mee naar huis te nemen. Hij heeft de Paralympische Spelen in 2022 in Beijing in het vizier. “Ik wil daar voor goud gaan”, klinkt het overtuigend.

Keuzevrijheid

Zijn motivatie wordt mede aangewakkerd door zijn vriendin Nastasia met wie hij nu in Berkel en Rodenrijs samenwoont. Zelf komt de skiër uit het Gelderse Heteren. De wens van zijn liefde terug te keren naar haar oude woonplaats Bergschenhoek was te sterk.
Sinds september 2012 maakte hij deel uit van het Beloftenteam van het Dutch Adaptive Alpine Skiteam en sinds juni 2015 van de nationale selectie van ParaSkiNL, zodat hij meedoet aan wereldbekerwedstrijden.
Sport is hem nooit vreemd geweest want al op jonge leeftijd, lees lagere school, waren judo en tafeltennis voor hem dagelijkse bezigheden.
“Mijn ouders gaven mij die keuzevrijheid, zodat ik al op de basischool goed met de anderen kon meedoen. Ik ging ook met een handbike naar school.
“Eigenlijk weet ik niet beter. Ik ben zo opgegroeid en opgevoed. En zo sta ik nog steeds in het leven, noem het maar positief/realistisch”, aldus De Langen die met steun van zijn vriendin de trainingsarbeid verricht als opbouw naar de spelen en waar tweemaal per dag trainen in Papendal vijf dagen lang geen uitzondering is.
“Sport is altijd belangrijk voor mij geweest want sport verbindt. Bewegen is heel goed, vooral ook op jeugdige leeftijd. Daarom is het inspireren van jongeren ook een onderdeel van mijn bezigheden.”
Om zijn sport te kunnen bedrijven woonde De Langen in het topsporthotel op Papendal. Hier had hij de mogelijkheid school te combineren met dagelijkse trainingen. Een studie fysiotherapie waar hij volgens zijn zeggen meer tijd voor nodig blijkt te hebben dan gebruikelijk. “Ik doe er iets langer over, omdat ik van augustus tot maart veel weg ben. Ik word als het ware gefaciliteerd in mijn tijd. De meeste studenten sporten in de zomer meer en voor mij is het gewoon punten sprokkelen. Ik moet ook veel aan zelfstudie doen want het is niet de makkelijkste opleiding. Maar ik vind het onwijs leuk en dat vergoedt veel. Ik kan lopen met een prothese en ook goed staan in mijn rolstoel.”

Foundation

Paralympisch alpineskiën is een aanpassing van het alpineskiën voor atleten met een handicap. De sport is ontstaan ​​uit de inspanningen van gehandicapte veteranen in Duitsland en Oostenrijk tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De primaire uitrusting die wordt gebruikt, omvat stempelski’s, zit-ski’s en mono-ski’s.
In 2007 ging De Langen voor het eerst met een kinderreis van de Gehandicapten Skivereniging mee. Hier heeft hij leren skiën in een zit-ski. In 2010 werd hij ontdekt op een talentendag van de Johan Cruyff Foundation en ging hij deel uitmaken van het ‘Van Fundament tot Talent programma’ van de NSkiV en de Johan Cruyff Foundation.
Zijn eerste missie is de WK in Lillehammer in februari 2021 waar hij met nog vijf teamgenoten ons land zal vertegenwoordigen. “Maar ik houd mijn hart vast vanwege corona.”
De skiërs met beperkingen die onderdeel uitmaken van de Nederlandse Skivereniging kunnen met een eigen Paralympisch programma gebruik maken van de trainingsfaciliteiten. Om aan de Spelen mee te mogen doen, heeft het NOC ook voor deze groep sporters eisen gesteld. Tweemaal een top acht positie of eenmaal top drie tijdens wereldbekerwedstrijden. Niels de Langen hierover: “Ze willen natuurlijk ook een garantie hebben dat we redelijk prestategericht bezig zijn. Want hier geldt niet dat deelnemen belangrijker is dan winnen”.

Beste resultaten Niels de Langen

8e op Paralympische Spelen supercombinatie – Pyeongchang 2018
14e op Paralympische Spelen Super G – Pyeongchang 2018
14e op Paralympische Spelen afdaling – Pyeongchang 2018
5e bij World Cup reuzenslalom – Kranjska Gora 2017
3e op Europa Cup slalom – Landgraaf 2017
4e World Cup super-G – Hakuba 2017
Brons op WK paraskiën slalom – Tarvisio 2017
5e WK paraskiën downhill – Tarvisio 2017
8e World Cup slalom – Kranjska Gora 2016.