zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » Oversteekplaatsen Oostersingel nog veiliger gemaakt

Oversteekplaatsen Oostersingel nog veiliger gemaakt

Oversteekplaatsen Oostersingel nog veiliger gemaakt

Berkel en Rodenrijs – In de achterliggende weken is op de Oostersingel hard gewerkt aan de oversteekplaatsen en de versmallingen in de weg. Mede om de veiligheid van de voetgangers te verbeteren.

Trees Borkus-Henskens

Het project maakt deel uit van het mobiliteitsplan Berkel om de Oostersingel en de Planetenweg veiliger te maken. Mimoun Salemi van het Berkelse bedrijf Sysconnect werd benaderd om een oplossing te realiseren om de twee voetgangersoversteekplaatsen ter hoogte van basisschool De Poolster van een veilige oversteek te voorzien.

Thermische sensoren

“De oplossing bestaat uit het aanbrengen van innovatieve thermische sensoren die de voetganger die de oversteekplaats nadert, detecteert. Vanaf dat moment gaan grondspots met LED-lichtelementen in het wegdek knipperen om de automobilist te attenderen op de overstekende voetganger. De lichten blijven knipperen zolang de voetganger op het zebrapad loopt. Zodra de voetganger de oversteekplaats heeft verlaten worden de lichten automatisch uitgeschakeld,” legt de heer Salemi uit. “Naast de lichten in het asfalt worden er VOP-lichtbakken met LED-verlichting boven het zebrapad geplaatst. Normaal branden deze lampen op 30% van hun maximale capaciteit. Op het moment dat een voetganger wordt gedetecteerd, lichten ze extra fel op. Dan branden ze op 100%. De wijziging in intensiteit is erg goed zichtbaar voor de automobilist en vormt dus een extra signaal om voorzichtig te zijn. Daarnaast wordt de voetganger dus extra in het zonnetje gezet, zodat die beter opvalt tegen een donkere of juist verblindende achtergrond.”
De thermische sensoren werden al langer ingezet; onder andere bij Defensie voor gebruik van nachtzicht. Daarmee kan warmte (een persoon) in beeld worden gebracht, ook als het aardedonker is.

Eerste in Lansingerland

Sysconnect heeft deze oplossing voor zowel voetgangers als fietsers met succes binnen andere gemeenten in het land geplaatst. “Het is voor ons een bevestiging en een eer om dit systeem nu ook binnen de eigen gemeente toe te passen. Als gespecialiseerd bedrijf houden wij ons bezig met allerlei oplossingen op het gebied van verlichting en verkeersveiligheid. Onze klanten zijn met name de gemeentes en provincies. Wij proberen door de inzet van innovatieve technologieën en gedragsbeïnvloeding de veiligheid van de zwakkere verkeersdeelnemers te verhogen.” Mimoun Salemi heeft inmiddels ook ervaren: “We kennen nog veel plekken in Lansingerland die eveneens voor een dergelijke installatie in aanmerking zouden kunnen komen.”
De komende week zullen de sensoren zo worden gericht dat ze alle voetgangers signaleren en dat de automobilisten van beide richtingen worden gewaarschuwd om alert te zijn voor overstekende voetgangers.