zondag 20 september 2020 | week 38
Home » Sport » Oud prof Roland Bergkamp toegevoegd als assistent-trainer TOGB

Oud prof Roland Bergkamp toegevoegd als assistent-trainer TOGB

Oud prof Roland Bergkamp toegevoegd als assistent-trainer TOGB

Berkel en Rodenrijs – ​​​​​​De trainersstaf van TOGB – trainer Ronald Ermes begroet Roland Bergkamp als assistent-trainer. De 29-jarige Bergkamp zette afgelopen seizoen een punt achter zijn carrière als speler van Tweede Divisionist Katwijk. Voor hij aan zijn laatste seizoen begon was hij ondermeer speler in Engeland, bij VVV Venlo, Emmen, RKC Waalwijk, Sparta en Excelsior R. Met deze twee laatste clubs bereikte de inwoner van Bergschenhoek na promotie de Ere Divisie.

Op 6-jarige leeftijd is Bergkamp begonnen met voetbal bij TOGB en zette toen zijn eerste stappen op het Berkelse sportpark Het Hoge Land. Op 15-jarige leeftijd ging hij naar Excelsior Rotterdam waar hij de rest van zijn jeugdopleiding doorliep. In het seizoen 2009-2010 debuteerde hij in het betaalde voetbal en promoveerde direct naar de Eredivisie. Op 25 maart 2011 debuteerde Bergkamp onder bondscoach Cor Pot in Jong Oranje tegen Jong Duitsland. Via verschillende omzwervingen in het betaald voetbal, besloot de Berkelaar na een jaar Katwijk een punt achter zijn spelerscarrière te zetten. Over zijn keuze om als assistent aan de slag te gaan zegt hij: “Twee jaar geleden was ik begonnen om op de donderdagavond bij de training te assisteren en met de aanvallers te werken bij TOGB. De samenwerking met staf en spelers beviel erg goed en daar wil ik graag een vervolg aan geven komend seizoen.”

Rol

Bergkamp zal Jong TOGB dat uitkomt in de reserve Hoofdklasse gaan coachen. Daarnaast zal hij samen met Ronald Ermes en Kevin Stiefel de trainingen van de selectie verzorgen. Hij brengt een schat aan ervaring mee naar de jonge groep van Ermes. Bergkamp hierover: “Ik denk dat ik met mijn ervaringen in het betaald voetbal (verschillende trainers, clubs en manieren van spelen) en de ups en downs die ik daarin zelf heb meegemaakt, de jongens kan begeleiden. Daarnaast zal het spelen in de Hoofdklasse, waar qua voetbal alles weer net een stap sneller gaat en waar ook fysiek een stuk meer gevraagd wordt een uitdaging worden. Op mentaal vlak zal zowel van speler als spelersgroep meer van je gevraagd worden. Je gaat op dit niveau wellicht wat vaker dan de groep hiervoor gewend was, tegen een nederlaag aanlopen. Dan wordt het een mentale kwestie en hoe je daar mee omgaat.”

Doelstellingen

Bergkamp beschikt nog niet over een trainersdiploma, maar is wel van plan hier werk van te gaan maken. Bergkamp over zijn persoonlijke doelstellingen komend seizoen. “Mijn doelstellingen zijn om de jonge jongens te helpen en beter te maken. Hiermee hoop ik zo veel mogelijk jongens klaar te stomen om een vaste waarde te worden en te blijven voor TOGB 1. Uiteraard wil ik mij komend seizoen ontwikkelen als trainer. Ik denk dat mijn leeftijd niet zo veel uitmaakt, zolang je maar zorgt dat de jongens je blijven respecteren. Als oud prof mag ik een verkort traject afleggen om mijn trainersdiploma te halen. Alleen moet ik nog uitzoeken hoe dit in elkaar zit. Het wordt in ieder geval een mooie uitdaging en ervaring, waar ik veel zin in heb”. Met de komst van Roland Bergkamp is de trainersvacature die er was opgevuld bij TOGB. Roland Bergkamp is de zoon van Ad Bergkamp, die als orthopeed werkzaam was bij Excelsior. Ook is hij de achterneef van voormalig Nederlands international Dennis Bergkamp.