zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Oud-Berkelaar illustreert Feyenoord voorleesboek

Oud-Berkelaar illustreert Feyenoord voorleesboek

Lansingerland/Rotterdam – Feyenoord heeft in samenwerking met verzekeraar ASR het Feyenoord voorleesboek ‘De Feyenoord avonturen van Konijn, Aap en Buffel’ in een oplage van 5000 uitgebracht. Doel is om de taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Niemand minder dan oud-Berkelaar en cartoonist Roland Hols heeft de tekeningen voor zijn rekening genomen.

Marloes Nuijten

Ooit tekende Hols voor De Heraut de cartoon Rim en Ram. Inmiddels heeft de cartoonist al ruim twintig jaar ervaring in zijn beroep en heeft hij een behoorlijk portfolio opgebouwd. Roland Hols is een bekende naam in de wereld van de cartoonisten. Het was dan ook niet vreemd dat Feyenoord juist Hols benaderde voor het voorleesboek De Feyenoord avonturen van Konijn, Aap en Buffel.
Het boek, dat is geschreven door kinderboekenschrijver Eus Roovers, gaat over Konijn, Aap en Buffel die vrolijke en herkenbare avonturen met hun club Feyenoord beleven. Konijn houdt een roodwitte spreekbeurt, Buffel gaat voor het eerst naar een wedstrijd en Aap traint mee met de jeugdopleiding. De hoofdpersonen zijn dieren, een bewuste keuze van Hols. “Ik houd van fantasie; iets wat niet kan in het dagelijks leven. Dat is het leuke van tekenen!”

Grapjes
Hols had er vier weken voor nodig om 40 illustraties te creëren.
“In mijn hoofd bedacht ik wat ik wilde gaan tekenen. Daarna begon ik met schetsen. Het lukt me altijd wel om iets te maken.” Grapjes, daar houdt Hols wel van en dat is dan ook kenmerkend aan zijn stijl. In het Feyenoord voorleesboek zie je dat ruimschoots terug. Zo hangt er een kapstok in de gang van de school die bedoeld is voor verschillende dieren/leerlingen. De jas van de aap heeft hele lange mouwen, die van de giraffe is lang en smal en de muis heeft een mini jasje. “Ik wil mensen aan het lachen maken, ze een goed gevoel geven, emoties losmaken.”

Apetrots
Hols’ zoon van vier is apetrots op zijn vader.
“Mijn zoon heeft het boek vol trots aan zijn juf laten zien. Het grappige was dat andere kinderen uit de klas meteen zeiden: ‘Oh, dat boek heb ik ook thuis!’
Maar dan rest er nog één vraag: Kun je een Feyenoordboek alleen schrijven als je zelf een fanatiek aanhanger bent?
Hols: “Nee hoor, dit had ik ook voor een andere club kunnen doen. Maar dan zullen er wel wat grapjes in verborgen zitten waar het Feyenoord legioen hard om kan lachen en de desbetreffende aanhang niet begrijpt.”