dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Orange the World tegen geweld tegen vrouwen
Diverse openbare gebouwen worden oranje aangelicht zoals de Erasmusbrug.

Orange the World tegen geweld tegen vrouwen

Orange the World tegen geweld tegen vrouwen

Bergschenhoek – In de periode van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Dag voor de Rechten van de Mens) vindt de jaarlijkse internationale campagne ‘Orange the World’ plaats. Deze campagne wordt georganiseerd op initiatief van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt deze campagne gecoördineerd door een aantal vrouwenorganisaties: De Soroptimisten club Nederland, Zonta Nederland en UN Women Nederland.

Marianne Karsemeijer

De officiële aftrap van de campagne is in Arnhem en wordt gedaan door de ministers Kaag en Van Engelshoven. Tijdens deze campagne worden over de hele wereld gebouwen oranje aangelicht, vlaggen gehesen en acties opgezet om aandacht voor dit onderwerp te vragen. Er is voor de kleur oranje gekozen omdat dit de kleur van de dageraad is, een nieuw begin, waarbij er gestreefd wordt naar een wereld zonder geweld tegen vrouwen. Nederland doet sinds vijf jaar mee met deze campagne. In Rotterdam worden ook een aantal gebouwen aangelicht zoals de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein. De gemeente Lansingerland sluit zich voor wat betreft het aanlichten van gebouwen aan bij Rotterdam, er zullen dus geen gebouwen in de gemeente aangelicht worden.

Bewustwording

Coby Geerlof en Jennifer Bodha zijn beiden lid van de Soroptimist International Club Rotterdam-Schieland. Het Soroptimisme is in 1925 ontstaan in de Verenigde Staten en in 1927 is de eerste club in Nederland opgericht. Het is een wereldwijde serviceorganisatie voor vakvrouwen die werkt aan het verbeteren van de mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen. De afdeling Rotterdam-Schieland doet dit jaar voor het eerst mee met de campagne Orange the World. “De campagne moet een beetje gaan leven in Lansingerland”, zegt Coby. “We hopen het steeds meer onder de aandacht te kunnen brengen. De campagne richt zich nu vooral op bewustwording. We proberen via social media en dergelijke meer bekendheid te creëren”.

Weten waar je terecht kunt

Geweld tegen vrouwen komt in alle lagen van de bevolking voor, over de hele wereld. Juist in deze coronatijd waarin mensen noodgedwongen meer thuis zijn, kunnen spanningen binnen een gezin hoog oplopen. Dit gebeurt meestal in het verborgene. Instanties zoals scholen en huisartsen kunnen hun signalerende functies ook minder goed uitvoeren door de coronamaatregelen. Er is veel minder contact waardoor het probleem groter is dan ooit, maar minder wordt opgemerkt. Het speelt zich veelal achter de voordeur af. Coby en Jennifer hebben allebei een link met de gezondheidszorg waardoor ze snappen hoe dit soort processen werkt. Jennifer is apotheker in Amsterdam Zuid-Oost. Door het werk wordt ze bijna dagelijks geconfronteerd met geweld in alle vormen. Coby is beleidsmedewerker in het Franciscus Gasthuis en Vlietland voor de zorgeenheid vrouw en kind. Tijdens haar werk heeft zij altijd veel te maken gehad met vrouwen en ze weet daarom dat de drempel om geweld te melden vaak hoog is omdat vrouwen bang zijn voor wat ze kunnen verliezen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen weten waar ze terecht kunnen. Daarop is de campagne gericht. Het thema van dit jaar is dan ook ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’.
In oktober is de website Geweldtegenvrouwenmelden.nl in gebruik genomen. Hier is informatie en uitleg te vinden over geweld tegen vrouwen. En via telefoonnummer 0800-2000 kan er melding gedaan worden. De beller wordt dan doorverbonden met een contactpersoon van Veilig Thuis in de regio. Belangrijk om te weten is dat de eventuele vervolgstappen samen besproken worden en dat de melder altijd toestemming moet geven voor het delen van gegevens of vervolgstappen.