dinsdag 4 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Opening expositie ‘Het Berkelse Lint’

Opening expositie ‘Het Berkelse Lint’

Opening expositie ‘Het Berkelse Lint’

Lansingerland – Een groot aantal Berkelaren, maar ook familie en bekenden van de exposant kwamen donderdagavond 29 augustus naar de hal van het gemeentehuis van Lansingerland om daar present te zijn bij de officiële opening van de expositie van Berkelaar Wim Bes; een expositie die de naam ‘Het Berkelse Lint’ meekreeg.

Trees Borkus-Henskens

“Ik zou ook wel eens een expositie willen in het gemeentehuis,” opperde Wim Bes tegen zijn buurvrouw Ankie van Tatenhove. “Het heeft even geduurd,” aldus de wethouder, “maar dat kwam, omdat er zoveel afspraken voor gebruik van de hal van het gemeentehuis waren gemaakt met andere beeldend kunstenaars en organisaties. Maar nu is de wens toch uitgekomen en kan iedereen een goed beeld krijgen van Berkel en Rodenrijs uit een vervlogen tijd. Sommige plekken kom je nu nog tegen, andere zijn er niet meer. Voor veel Berkelaren bekende plekken die voor nieuwe inwoners onbekend zijn. Hier kan iedereen zien hoe het hele dorp is geweest.”

Verhalen

Oude dorpsgezichten van Berkel herleven in de schilderijen van Wim Bes. Wim Bes vertelde zijn gasten die avond vol verve over zijn schilderijen. Niet alleen over de panden, maar ook over de omgeving en de personages die erbij geschilderd staan. Maar hij was niet alleen in zijn verhalen; een groot aantal kijkers en genieter wist er eveneens van alles over te vertellen. Er kon aan de hand van de verhalen – al of niet helemaal correct, maar niet meer na te gaan – een boek worden geschreven, zoveel waren het er! Het werd een mooi moment voor oud Berkelaren om herinneringen op te halen met elkaar.

Geschiedenis

Door het schilderen van vaak oude dorpsgezichten uit het begin van de vorige eeuw is Wim zich steeds meer gaan verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van Berkel. Hij kwam erachter dat helaas van menig cultureel erfgoed geen foto’s bestaan. Toch kun je op oude (kadaster)kaarten zien dat er bijvoorbeeld wel watermolens hebben gestaan, een korenmolen of een windas of iets dergelijks achter de Hervormde kerk. Zijn uitdaging is het om die verloren monumenten weer in een schilderij tot leven te brengen. Met zijn expositie wil Wim dit laten zien uit de periode van 50 tot 100 jaar geleden. Naast schilderijen van de Rodenrijse- en Noordeindseweg maakte hij ook werken van Westpolder met daarin de eerste molens, gemalen en de Van Oldenbarnevelthoeve.

Wim Bes

Geboren en getogen Berkelaar Wim Bes, inmiddels 82 jaar maar nog steeds actief en met name in de wintermaanden volop schilderend, kijkt terug met: “Berkel met zijn uitgestrekte polders was voor ons één groot speelterrein. Je kon daar eindeloos zwerven van de Landscheiding tot de Ruyvensche Vaart, van de watertoren tot de molen van Buys. Je leerde de weidevogels kennen, je kon er vissen, je vrienden uitdagen om over een sloot te springen. Je beleefde de spanning als een boer je van het land wilde jagen en de hond op je afstuurde. Je leerde er zwemmen. Je kon er in de winter heerlijke schaatstochten maken.” Wim houdt van zijn geboortedorp en wil dat in zijn schilderijen tot uitdrukking brengen. Verkopen doet hij ze niet; hij wil ze zelf allemaal bij elkaar houden als een mooie herinnering aan Berkel en Rodenrijs.
De schilderijen zijn allemaal vervaardigd van olieverf die aan te lengen is met water. “Daardoor kan ik heel precies werken en nog eens iets veranderen als ik dat nodig vind. Al schilderend probeer ik de historie te achterhalen; niet alleen het gebouw, maar ook de omgeving, mensen, natuur, geplaatst in de tijd. Ik schilder, omdat ik het leuk vind die mooie plekjes – waarvan de meeste zijn verdwenen – vast te leggen.
De expositie van Wim Bes is nog tot 25 september te bekijken tijdens de openingstijden in de hal van het gemeentehuis.