zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Advertorial » Op de thee bij de directie
Na een uurtje waren thee en koekjes maar ook de tips en ervaringen allemaal op tafel gekomen.

Op de thee bij de directie

De week van de jarigen op Melanchthon De Blesewic

Op de thee bij de directie

Bleiswijk – De leerlingen van Melanchthon De Blesewic treffen het. In de week dat ze jarig zijn ontvangen ze een uitnodiging van de directie van de school om bij hen op de thee te komen. Daarbij gaat het niet alleen om de persoonlijke felicitatie, de thee en de lekkere koek, maar ook om het gesprek en de aandacht voor en van elkaar.

Door Trees Borkus-Henskens

Vorige week kwamen Wouter en Kim uit de eerste klas en Eliane uit de tweede op de thee. Wouter was in de kerstvakantie jarig en de twee anderen vorige week. Ze schoven aan en zaten er de eerste paar minuten wat onwennig bij. Want twee van de drie waren nog niet eerder op de thee geweest en wisten dus ook niet wat ze konden verwachten.

Verwend

Marloes Bruinsma, adjunct directeur onderwijs Melanchthon De Blesewic, heette de leerlingen welkom. “Veelal spreek je elkaar alleen als het eens niet goed gaat, omdat wij zelf niet of nauwelijks voor de klas staan. Daar wilden wij graag verandering in brengen en daarom is dit hét moment om van jullie te horen hoe het gaat hier op onze school. Of je het naar je zin hebt, de weg gevonden en of jullie nog tips voor ons hebben. Dingen uit de dagelijkse praktijk die leuk zijn, anders zouden kunnen of waar jullie mee zouden kunnen helpen of beter mee uit de voeten kunnen.”
Maar eerst vertellen de leerlingen natuurlijk graag over hun verjaardag en waarmee ze die dag zijn verwend. Wouter, gek op alles wat met vliegtuigen te maken heeft, werd verrast met een vliegtochtje over de omgeving vanaf luchthaven Teugen. Eliane kreeg een eigen laptop en ging met de familie uit eten en ook Kim, verrast met een nieuwe telefoon, vierde haar verjaardag met de familie.

Tips en ervaringen

Brugklassers Kim en Wouter waren inmiddels al helemaal gewend op hun school. “Een groot verschil met de basisschool is dat je veel meer boeken mee moet sjouwen,” lachte Kim. “Het fijne is dat je hier veel vrijheid krijgt en dat niet alles continue wordt bepaald. Je kunt veel zaken zelf invullen en meestal lukt dat wel,” weten beide eersteklassers. Eliane doet sommige dingen liever thuis. “Soms moet ik me helemaal op een onderdeel kunnen concentreren en dat doe ik dan toch liever in mijn eentje thuis. Dan kan ik nergens door worden afgeleid. Want op school zit je wel altijd in een leuke omgeving met mensen om je heen en dan heb je het al snel over iets anders.” Ze heeft ook nog een tip: we krijgen soms pas na een paar weken de uitslagen van een toets. Vind ik wel wat laat om er nog met elkaar of de docent op te kunnen reageren.” Een goede tip die Marloes Bruinsma ter harte neemt.

Coaching

De coaching op school ervaren de leerlingen als positief.
“In november hadden we al de eerste ‘We Talk’ samen met de coach en m’n ouders. In een We Talk leiden de leerlingen het gesprek met hun ouders en coach over de voortgang op school. Het was fijn dingen te kunnen bespreken met elkaar, waardoor het voor ouders ook duidelijk wordt wat er op school gebeurt en of alles naar wens verloopt.” Eliane vulde aan: “Het is ook fijn als een coach naar je toe komt en vraagt hoe het met je gaat. Dat gebeurt gemiddeld eens in de drie tot vier weken.”
Na een uurtje waren thee en koekjes, maar ook de tips en ervaringen allemaal op tafel gekomen en sloten gastvrouw en de leerlingen het bezoekje tevreden af. Het kan weer een jaartje duren voor de thee weer voor ze klaar staat, maar alle leerlingen kunnen rond hun verjaardag blijven rekenen op een uitnodiging.