woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » fbpost » Ook voor Merel Hofman en Nils van Kampen staat de tijd even stil
Merel Hofman kan voorlopig niet aan wielerwedstrijden meedoen maar is wel actief als bloemenverkoopster in haar eigen stalletje langs de Lelieweg in Bleiswijk.

Ook voor Merel Hofman en Nils van Kampen staat de tijd even stil

“Misschien een goede wake-up call”

Ook voor Merel Hofman en Nils van Kampen staat de tijd even stil

Lansingerland – Zowel voor actieve sporters als voor de vaak al wat op leeftijd zijnde vrijwilligers staat de tijd even stil nu ze hun sport niet kunnen beoefenen of hun tijdsbesteding voor de club of organisatie niet zoals altijd kunnen invullen. Hoe vermaken zij zich en wat heeft dit alles voor invloed op hun dagelijkse bezigheden. Deze week het relaas van wielrenster Merel Hofman en assistent arbiter Nils van Kampen.

Rien Kuyvenhoven

Merel Hofman (22) uit Bleiswijk had het afgelopen seizoen een goed vervolg willen geven na podiumplaatsen (eerste) in de Nacht van ‘s-Gravendeel en de profronde van Etten Leur met nog enkele goede klasseringen in andere koersen. Vol verlangen keek ze uit naar dit lopende seizoen bij de professionele vrouwen. Een trainingskamp van anderhalve maand in Spanje moest de basis leggen voor het nieuwe seizoen.
“Laat ik eerst zeggen dat het een goede beslissing is geweest dat we even geen topsport kunnen bedrijven”, zegt Hofman. “Het belangrijkste is en blijft ieders gezondheid en daar zullen we onze levensstijl een poosje op moeten aanpassen.”
De renster van de vrouwenploeg van Biehler Krush Pro Cycling weet echter haar tijd die ze nu over heeft goed te besteden. De van huis uit bloembindster heeft het druk met haar eigen bedrijfje ‘Meer Flowers’ met als specialiteit rouw- en trouwwerk en ze daarnaast fietst ze.
Toen ze in maart onderweg was naar de Ronde van Drenthe kreeg ze het bericht dat ze het evenement kon vergeten. “Dan zit je toch een weekeinde geflipt thuis. Dit terwijl eigenlijk je hele week in het teken zou staan van het fietsen. Noem het maar aanpassen van je levensstijl. En dat is nu het geval omdat er nog steeds geen wedstrijden verreden worden. Wat de toekomst betreft zie ik het toch wel een beetje somber in. Ik heb nu, ook om mijn vader te ondersteunen met zijn kwekerij, een stalletje ingericht bij de Lelieweg met de Santini’s die hij kweekt. Ja, het is iets heel anders dan wat ik voor ogen had. Na een goed seizoen had ik dit jaar stappen willen maken. Kijken ook of ik met het fietsen door zou gaan en hoe lang. Maar tot eind augustus zijn er geen wedstrijden en daarna is het een groot vraagteken.”

Niels van Kampen nu even niet langs de lijn

Creatief

Vijf seizoenen geleden, sinds het seizoen 2014/2015, is Nils van Kampen (27) toegetreden tot de groep TTBV (Talententraject Betaald Voetbal). Al na anderhalf seizoen in dit traject werd de inwoner van Berkel en Rodenrijs beloond voor zijn harde werken met zijn debuut in het betaalde voetbal. Op 7 maart 2016 maakte hij bij de wedstrijd Jong PSV – Fortuna Sittard zijn eerste minuten als assistent-scheidsrechter. Aan het einde van dat seizoen promoveerde hij naar de ‘Masterclass Betaald Voetbal’. Tussendoor kreeg Van Kampen ook andere wedstrijden toebedeeld, waaronder wedstrijden in de ‘grote’ KNVB Beker (acht wedstrijden), maar ook vier wedstrijden in de profcompetitie in België.
Met de invoering van de VAR werd hij opgeleid om ook als videoscheidsrechter op te treden. Na tachtig wedstrijden in de 1e divisie, heeft de inwoner van Berkel en Rodenrijs in 2019 zijn debuut mogen maken als assistent-scheidsrechter in de Eredivisie bij de wedstrijd Heracles Almelo – ADO Den Haag.
“Nee, het ligt in deze tijd voor mij niet helemaal stil”, vertelt Van Kampen die werkzaam is bij de KNVB. “We worden geacht ons fit te houden wat nogal een uitdaging is omdat de sportvelden allemaal gesloten zijn. Zo zal je me regelmatig een rondje zien hardlopen door Berkel, drie à vier trainingen per week. En je wordt creatief op dit gebied door zelf iets in elkaar te zetten, thuis of op straat. We komen als scheidsrechters niet bij elkaar in Zeist. Wel krijgen we wedstrijdbeelden die we altijd in Zeist bekijken, doorgestuurd en die bespreken we dan.”
Nils van Kampen geeft aan dat hij het met de beslissing om geen topsport te bedrijven eens was omdat de gezondheid op de eerste plaats komt. En over het vervolg is hij ook heel duidelijk. “We moeten voor het verdere verloop de aanwijzingen van het RIVM volgen en wachten op een besluit vanuit de overheid. Natuurlijk zijn er veel meningen. Ik kan er ook vrede mee hebben als het betaald voetbal niet door zou kunnen gaan. Het gaat iedereen aan. Zelfs het amateurvoetbal want daar staan bij sommige clubs ook al gauw tweehonderd man langs de lijn. Hoe ga je dit organiseren? We zullen goed rekening met elkaar moeten houden. Misschien is deze situatie wel een wake-up call.”