vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Ook Lansingerland in tv-programma Bed & Breakfast
De B&B is het werk van Mariëlle maar als hij thuis is helpt ook Ruud regelmatig een handje mee.

Ook Lansingerland in tv-programma Bed & Breakfast

Ook Lansingerland in tv-programma Bed & Breakfast

Lansingerland – Eind vorig jaar werden Mariëlle en Ruud de Leede benaderd door medewerkers van IDTV die programma’s produceren in opdracht van Omroep Max. Of zij belangstelling hadden om mee te werken aan opnamen voor het succesvolle programma Bed & Breakfast, waarin drie verschillende B&B eigenaren een nachtje bij elkaar gaan logeren. Het stel heeft zelf een B&B en vond het wel leuk als er opnamen gemaakt zouden worden in de zomereditie, waardoor er ook buiten leuke plaatjes te maken zouden zijn.

Trees Borkus-Henskens

De B&B is het werk van Mariëlle, maar als hij thuis is helpt ook Ruud regelmatig een handje mee. “Voor de opnamen moest de B&B een week worden vrijgehouden en ook voor Ruud moest het uitkomen wat betreft zijn werk. De keuze viel uiteindelijk op de derde week van juli (2019, red.). Het leuke ervan vonden wij, dat we geen idee hadden wie de andere koppels waren die aan deze opnamen zouden gaan meewerken en waar wij dus ook een dag mee zouden optrekken en een nacht gaan slapen.”

Heel verschillend

Voor de eerste opname werden Mariëlle en Ruud in de buurt van de eerste B&B bij een benzinepomp opgewacht, waarna er al rijdend opnamen werden gemaakt in de omgeving. Vervolgens mochten we een adres uit het handschoenenkastje halen. Je hebt dan nog geen idee naar wie je toegaat, hoe hun B&B er uit ziet en in welke omgeving die ligt. Bij alledrie de adressen verliep het verblijf identiek: het is een verrassing waar je heen rijdt, na de kennismaking en het welkom kun je de kamer bekijken en vervolgens verzorgen de eigenaren van de B&B waar je op dat moment bent een leuke activiteit in de omgeving. Mariëlle en Ruud waren het derde en laatste adres. “We hebben twee kamers en we hadden als voordeel, dat we de twee andere koppels nu kenden en konden inschatten welke kamer het beste bij hen zou passen. Als uitstapje kozen we voor een tocht langs de Rotte met Elliptigo’s (loopfietsen) richting de molen in Hillegersberg. De gevulde rugzakjes die we meenamen waren een bijdrage van de gemeente Lansingerland.”
De volgende ochtend wachtte het ontbijt; iets waar Mariëlle graag alle energie in steekt om het voor de gasten zo leuk en gevarieerd mogelijk voor te bereiden. “Het ontbijt moet een feestje zijn. Zowel voor gasten die hier blijven ontbijten als voor de zakenlui waarvoor ik een ontbijtje klaarmaak dat ze mee nemen.” Altijd origineel en leuk aangekleed.

“De tuin moest worden opgehoogd,” lacht Mariëlle als ze vertelt over de start van haar B&B tien jaar geleden. “Voor die tijd hadden we in diverse landen al eens gekeken naar mogelijkheden om ergens een camping te beginnen of over te nemen, maar we kregen nergens het idee ‘dat wordt het’. Een B&B leek ons ook wel wat, maar – zo vroegen we ons af – wie zou daarvoor naar Lansingerland komen? Toch gingen we aan de slag; met het aanpakken van het huis en de tuin. Op die tien jaar kijken ze tevreden terug; met de ontvangst van honderden gasten van rond de 35 nationaliteiten. “Dicht bij de stad en toch zo landelijk gelegen en – dat vinden met name buitenlandse gasten belangrijk – met gratis parkeergelegenheid. We ontvangen toeristen, zakenlui, familie en vrienden van mensen uit de regio, maar soms ook mensen die hun eigen huis even niet in kunnen. Met daartussen een aantal ‘vaste’ klanten die regelmatig hier in de buurt werken en verder weg wonen. Kleinschalig en gezellig; het blijft genieten.”

Nieuwsgierig

Mariëlle en Ruud kijken met respect terug op de opnameweek. “De opnameploeg vertrok uiteindelijk met 22 tapes van een uur: om in de weken die volgden een tv programma van een uur te maken. Ze werkten heel zorgvuldig, waardoor een opname soms meerdere keren over moest. Als ik nu af en toe een B&B uitzending op tv zie kijk ik er toch met andere ogen naar. We waren dan ook heel nieuwsgierig naar ‘onze’ uitzending.”
Vanwege corona was het niet mogelijk met de andere deelnemers te kijken, maar we zaten vrijdagavond tijdens de uitzending met ons gezin klaar. We vonden de uitzending heel leuk, volgden ook de commentaren op social media. Al tijdens de uitzending werden we gebeld met reserveringsaanvragen. Tot ver na middernacht heb ik aanvragen via de mail beantwoord. Nadat we vanaf half maart door corona compleet stilvielen heb ik nu het hele weekend reserveringen kunnen vastleggen, zo veel dat we vanaf deze week tot half september vrijwel geen dag meer een kamer vrij hebben. Het idee dat ruim 1,6 miljoen mensen naar ons hebben zitten kijken is ook onvoorstelbaar.” Voor wie de uitzending heeft gemist en alsnog wil kijken, houden we geheim of Mariëlle en Ruud de winnaars waren.