donderdag 22 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Ook het VIP Lansingerland gaat digitaal
Medewerkers Janny Dekkers (links) en Annemieke Kerstens.

Ook het VIP Lansingerland gaat digitaal

Ook het VIP Lansingerland gaat digitaal

Het Vrijwilligers Informatie Punt neemt het initiatief om de diensten en bijeenkomsten ook digitaal aan te bieden. Zo ging het VIP Café al digitaal, zijn er e-learnings en komt er een online bijeenkomst met Maatjesprojecten.

Het VIP ging in september 2012 van start. Het werd de spil in vraag en aanbod van vrijwilligerswerk binnen de gemeente Lansingerland. Heel wat verenigingen, clubs en andere organisaties vonden hun vrijwilligers via het VIP, maar ook iedereen die op zoek was of is naar een nuttige, leuke of interessante vrijetijdsbesteding kon al aankloppen bij het VIP om te bezien of er iets in de ‘kaartenbak’ bij zat wat aansprak. Het VIP ondersteunt en verbindt mensen en organisaties in Lansingerland bij alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft en is veelal tevens een vraagbaak of vertrouwenspersoon. “We helpen doelgericht zoeken en ook helpen we degenen die een vrijwilliger zoeken met het opzetten van een goede vacature,” lichten medewerkers Annemieke Kerstens en Janny Dekkers toe.

Op zoek

“Op dit moment zijn inloopmomenten – in verband met de coronacrisis – niet mogelijk. Wel kunnen we bij de Stander / sociaal café Ontmoet buiten zitten, bellen of videobellen met belangstellenden. We willen echter heel graag laten weten dat het VIP Lansingerland nu ook digitaal actief en bereikbaar is.”
In de achterliggende jaren zijn er al heel wat matches gemaakt waar mensen blij van worden, maar dat gebeurt ook in coronatijd. “Er is veel aanbod voor coronahulp en daarin wordt nog steeds erg veel gedaan; met name in de persoonlijke contacten. Het VIP is voor iedereen toegankelijk en zeker ook voor mensen die hier pas komen wonen en hun nieuwe woonomgeving wat beter willen leren kennen is het vaak de manier om hier van start te gaan met vrijwilligerswerk. Ook mensen die al jarenlang in Lansingerland wonen weten niet altijd wat er allemaal voor moois te doen is. Bijvoorbeeld met hulp bieden aan een vereniging, een functie aannemen in een bestuur of starten als Maatje.

Nooit aan gedacht

“Er zijn genoeg leuke voorbeelden te noemen. Zoals het op bezoek gaan bij een ander, een bestuursfunctie aanpakken voor de echte regelaar en coördinator, begeleiden bij jeugdactiviteiten, chauffeur voor iemand die graag op weg is, de handen uit de mouwen steken in een groenproject, op pad als wandel- of fietsvrijwilliger, mensen helpen in een winkel of aan een balie, kinderen helpen op school, formulieren invullen en administratie doen. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Als het straks weer mogelijk wordt gaan we ook weer van start met het verder helpen van maatschappelijke stagiaires.” De vacaturebank ondergaat regelmatig een update om alles correct in orde te houden wat betreft vraag en aanbod.

VIP café

Het VIP café fungeert als ontmoetingsplek en wordt op dit moment twee maal per jaar georganiseerd, maar zou kunnen worden uitgebreid als daar belangstelling voor is. Er wordt altijd een centraal thema aangeboden, waarna er gelegenheid is om met elkaar te netwerken. Het café is met name bedoeld voor coördinatoren en bestuursleden van verenigingen en maatschappelijke organisaties om met elkaar ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Op dinsdag 23 juni staat de volgende (digitale) VIP-activiteit op de agenda met het thema speeddaten met maatjesprojecten.