vrijdag 5 juni 2020 | week 23
Home » Algemeen » Ontwerpproject ‘Energiewinning aan de kust​’
De powerbrick.

Ontwerpproject ‘Energiewinning aan de kust​’

Ontwerpproject ‘Energiewinning aan de kust​’

Bergschenhoek – De derde klas met leerlingen Onderzoek & Ontwerpen van Melanchthon Bergschenhoek hebben afgelopen acht weken gewerkt aan het project ‘Energiewinning aan de kust’. Opdrachtgever was het bedrijf Van Oord uit Rotterdam. In totaal deden acht Technasiumscholen uit de regio Rotterdam én een Technasium uit Harlingen mee aan dit project.

​​​​​​De opdrachtgever heeft op elke deelnemende school een winnend team bepaald. De leerlingen op Melanchthon Bergschenhoek werden verrast door twee winnende ontwerpen. Dankzij de wildcard gaat dit Technasium met twee winnende teams naar de finale in het hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam. Daar wordt de landelijke winnaar gekozen met het beste ontwerp om energie te winnen aan de kust.

Twee winnende teams

The PowerBrick (zie foto) is uitgewerkt en getest door Bas, Peter, Julia en Annelise. Hij zal gemaakt worden van gerecycled aluminium. In The PowerBrick zitten drie assen met een gewicht. Door de bewegingen van de golven gaan de assen met daaraan gekoppelde dynamo’s draaien en wordt er elektrische energie gewonnen, die via bestaande elektriciteitsleidingen naar land getransporteerd wordt. The PowerBrick ligt met ankers vast tussen de windmolens in windmolenparken.
The Flap is bedacht, uitgewerkt en ge-driedprint door Olav, Xander, Ruby en Eva. Dit idee is gebaseerd op de vleugels van een vliegtuig. De flap slaat heen en weer door de beweging van de golven, deze beweging wordt omgezet in elektrische energie. De Flaps zijn ongeveer 10 meter hoog en worden geplaatst op de zeebodem, hierdoor kunnen de Flaps meer golven opvangen. Door de beweging worden ook de golven die richting de kust gaan gebroken, waardoor een serie flappen ook de kust beschermt.

Geef een reactie