donderdag 1 oktober 2020 | week 40
Home » Commentaar » Onrust

Onrust

Wat een nieuws de afgelopen week. Berichten die onrust veroorzaken. De explosieve uitbraak van het coronavirus in Italië, jongeren die anderen overhoop steken, die het normaal vinden met een mes op zak de straat op te gaan en de steeds grotere woningnood die echt nijpend wordt. Onderwerpen die ook ons, inwoners van Lansingerland, raken. Je kunt je er niet meer voor verschuilen.
Gelukkig voor ons heeft het coronavirus Nederland nog niet bereikt, maar je kunt je afvragen hoe deze ramp zich verder ontwikkelt. Lijkt China nog ver weg, Italië komt wel erg dichtbij.
Dat jongeren uit Lansingerland zich onthouden van criminaliteit en het bij zich dragen van messen is een illusie. Lees de berichten en je weet genoeg. Overigens doen de reacties op Facebook op berichten over aanhoudingen en andere criminaliteit in onze gemeente me regelmatig de wenkbrauwen fronsen. Wie krijgen er altijd de schuld? De politie, de gemeente, de buitelanders… In agressieve bewoordingen laten mensen weten hoe zij tegenover alles en iedereen staan. Alsof dat tot een oplossing leidt. Enige zelfreflectie is deze mensen vreemd.
De woningnood sluipt ook de huiskamers van Lansingerland binnen. Jongeren moeten langer thuis blijven wonen, senioren zien geen kans te verhuizen van hun eengezinswoning naar een appartement. Ook zij die door scheiding of andere verdrietige omstandigheden zelfstandig moeten gaan wonen, belanden vaak bij familie of zelfs op straat.
In onze gemeente liggen het Hordijk-terrein en Wilderszijde al lange tijd braak. Het wordt tijd dat daar verandering in komt en dat lijkt te gaan gebeuren. Al brengt een ogenschijnlijke oplossing altijd weer nieuwe problemen met zich mee. Wilderszijde is straks omsloten door de A16 Rotterdam, de HSL en luchtverkeer. Hoe prettig is het om daar te wonen? Mensen die naarstig op zoek zijn naar huisvesting hebben straks weinig te kiezen. Dilemma’s te over dus.

Annette Docter